La fins ara ministra de Justícia, Dolores Delgado, serà la nova fiscal general de l'Estat, segons ha confirmat la Moncloa. Delgado va estar 25 anys a l'Audiència Nacional abans de formar part de l'antic executiu de Pedro Sánchez i és membre de la Unió Progressista de Fiscals. La proposta de Delgado serà aprovada dimarts al primer Consell de Ministres.

Experta en terrorisme gihadista

Dolores Delgado és experta en lluita contra el terrorisme gihadista i recorda que durant el seu mandat va ser l'encarregada d'instruir l'expedient per exhumar el dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos. 

El cas Villarejo va esquitxar l'exministra que va aparèixer en les gravacions de l’excomissari José Manuel Villarejo en la causa oberta contra el policia per l’Audiència Nacional per cobrar quantitats milionàries per suposadament evitar la detenció i extradició a Guatemala de l’empresari espanyol Ángel-Pérez Maura. En aquestes l’excomissari afirma que Delgado és molt amiga seva i també de Baltasar Garzón. Ara bé, aquestes gravacions no han tingut recorregut judicial.

Va néixer a Madrid el 1962 i fins a la seva entrada a l'Executiu la legislatura passada exercia de fiscal coordinadora contra el gihadisme a l'Audiència Nacional. Va ingressar en l'esmentat òrgan en 1993 i des de llavors la seva tasca es va centrar en la lluita contra el narcotràfic, el crim organitzat i el terrorisme etarra i, més tard, gihadista, en el qual es va especialitzar després dels atemptats de l'11 de març de 2004 a Madrid.

Té experiència en el Tribunal Penal Internacional, on va exercir com a fiscal a partir del 2011 i va preparar la documentació de l'ordre d'arrest contra el dictador libi Muammar Gaddafi per jutjar-lo per crims contra la humanitat. Va criticar durament les retallades i pràctica desaparició de les causes d'aquest tipus a l'Audiència Nacional a compte de les reformes del PSOE de José Luis Rodríguez Zapatero i de el PP.

Durant els últims mesos el Ministeri que ha dirigit ha fet nombrosos actes per a "treure de la fossa de la desmemòria", com la mateixa Delgado va explicar, l'exili republicà, amb motiu del seu 80è aniversari. També s'ha centrat en la recuperació i reparació de la dignitat de les víctimes del franquisme.

D'altra banda, aquest dilluns també sonaven els noms de tres dones més per ocupar el càrrec que fins ara ostentava la fiscal María José Segarra. Segons La Razón, es tracta de la magistrada del Suprem Ana Ferrer i les fiscals Almudena Lastra i Gabriela Bravo. Ana María Ferrer va ser la primera magistrada de la Sala Penal del Tribunal Suprem i ha format part del tribunal que va condemnar els dirigents independentistes catalans.