L'ex fiscal general de l'Estat i exministra de Justícia, Dolores Delgado, ha ascendit a la màxima categoria del Ministeri Públic... sense el suport del Consell Fiscal, segons han confirmat fonts jurídiques a Europa Press. L'actual fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha tirat pel dret amb Delgado, tot i el rebuig de l'òrgan consultiu — que s'ha reunit aquest dijous per decidir sobre la candidatura de l'exdiputada del PSOE. Cal recordar que la tasca del Consell Fiscal és informar les propostes de nomenament, de manera que la decisió final és de García Ortiz. Serà ell qui remeti al govern espanyol la llista de candidats escollits perquè el Consell de Ministres procedeixi a la seva designació.

Sigui com sigui, Delgado ha aconseguit la plaça de fiscal en cap de Sala de la Fiscalia Togada del Tribunal Suprem, considerada la màxima categoria de la carrera fiscal. S'ha hagut d'enfrontar a altres 19 persones que volien la plaça a la Sala Militar: algunes d'elles amb més antiguitat i d'altres amb millor currículum, d'acord amb les fonts consultades per Europa Press. La seva candidatura ha comptat amb quatre vots a favor, sis en contra i una abstenció.

El PSOE va intentar garantir l'ascens

Va al·legar motius de salut per dimitir com a fiscal general de l'Estat al juliol i García Ortiz, la seva mà dreta, la va substituir en el càrrec. Però, fins ara, tenia plaça a la Fiscalia de l'Audiència Nacional. Així doncs, el canvi a la Sala Militar del Suprem és un ascens en la carrera del Ministeri Públic. El PSOE ja va intentar garantir aquest ascens mitjançant una esmena inclosa a la Llei Concursal, que hauria suposat que l'exministra socialista i els seus successors al capdavant de la Fiscalia General de l'Estat (FGE) fossin promoguts a fiscal de Sala del Suprem quan abandonessin el càrrec. Unes pretensions que van generar tal polèmica que el partit es va veure obligat a retirar l'esmena.

A banda, el Consell Fiscal ha debatut altres tretze places vacants en el Ministeri Públic. Això inclou la Fiscalia Anticorrupció, que continuarà amb Alejandro Luzón al capdavant. Va ser el fiscal del cas Bankia, on es trobava la peça del judici a les persones implicades en l'ús de targetes black o la del judici contra el director general de la Guàrdia Civil Luis Roldán. Es queda sense renovar el càrrec Miguel Ángel Garballo, el tinent fiscal de l'Audiència Nacional, que serà substituït. Se'l coneixia per encarregar-se a l'AN de l'assassinat per part d'ETA de Miguel Ángel Blanco, així com del cas Egunkaria.