El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs interposat per l'exvicepresident del Parlament Josep Costa, arran de la seva causa oberta per desobediència al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Costa ha anunciat que la causa contra ell "és una causa il·legal que atempta contra la democràcia i la separació de poders".

Costa Josep TUIT

El cas

Els tribunals el persegueixen per haver permès un debat sobre la monarquia en la seva estada com a vicepresident de la Mesa del Parlament. De fet, el tribunal l'investiga per un suposat delicte de desobediència, en permetre dos debats parlamentaris de resolucions sobre la monarquia i l'autodeterminació el novembre del 2019 tot i els advertiments dels lletrats de la cambra perquè podien vulnerar la prohibició del Tribunal Constitucional.

En la seva querella, la Fiscalia els acusa de desobediència per haver admès a tràmit i permès que es debatés al ple el text de dues resolucions, una el 12 de novembre del 2019 i l'altra el 26 de novembre del 2019. A la primera hi constava un compromís amb l'exercici del dret a l'autodeterminació, mentre que la segona, una resolució de resposta a la sentència del Tribunal Suprem per l'1-O, reiterava la reprovació del Rei.

Recusa la magistrada

Costa es va negar a declarar davant la magistrada Maria Eugènia Alegret. Es va acollir al seu dret a no declarar i la jutgessa el va deixar en llibertat després de fer-lo detenir pels Mossos d'Esquadra, que aquest matí van haver de practicar una detenció tècnica per garantir la continuïtat del procés d'instrucció. 

Costa va estar 10 minuts dins la sala de vistes. La compareixença va començar puntual a dos quarts de tres i va acabar 10 minuts després. Josep Costa va sortir per la porta principal del Palau de Justícia un cop va acabar. L'exvicepresident va comparèixer sense els seus advocats i va exercir l'autodefensa, tot i que Gonzalo Boye va intentar demanar la seva posada en llibertat i comparèixer un altre dia davant l'absència dels lletrats.

Un altre recurs

El TSJC va desestimar també el recurs de Costa contra la resolució on es van acordar la seva detenció i posada a disposició, atès que no havia comparegut el dia que havia estat citat havent-li estat comunicada la conseqüència de la seva incompareixença a través de l’apercebiment previst a la llei. I, inadmet, la recusació presentada contra la mateixa magistrada instructora.

Josep Costa va ser detingut el 27 d'octubre per anar a declarar davant la magistrada Maria Eugènia Alegret després que el 15 de setembre es negués anar a declarar per permetre dos debats parlamentaris de resolucions sobre la monarquia i l'autodeterminació el novembre del 2019 tot i els advertiments dels lletrats de la cambra quan era membre de la Mesa del Parlament del president Roger Torrent. Costa va comparèixer i es va acollir al seu dret a no declarar i va anunciar la recusació de la magistrada i un recurs per detenció il·legal que el TSJC va tombar. 

Imatge principal: Josep costa a la Mesa del Parlament