L'ex vicepresident primer del Parlament Josep Costa s'ha negat a declarar davant la magistrada Maria Eugènia Alegret. S'ha acollit al seu dret a no declarar i la jutgessa l'ha deixat en llibertat després de fer-lo detenir pels Mossos d'Esquadra, que aquest matí han hagut de practicar una detenció tècnica per garantir la continuïtat del procés d'instrucció. 

Costa ha estat 10 minuts dins la sala de vistes. La compareixença ha començat puntual a dos quarts de tres i ha acabat 10 minuts després. Josep Costa ha sortit per la porta principal del Palau de Justícia un cop ha acabat. L'exvicepresident ha comparegut sense els seus advocats i ha exercit l'autodefensa, tot i que Gonzalo Boye ha intentat demanar la seva posada en llibertat i comparèixer un altre dia davant l'absència dels lletrats.

 

Tot i que el TSJC, preveient l'absència de l'advocat de la defensa, ha activat un advocat d'ofici del torn de detinguts per prevenir una possible situació d'indefensió, Costa l'ha rebutjat. També han comparegut per assistir-lo els advocats Josep Rius i Míriam Martín, però l'ex vicepresident primer del Parlament s'ha volgut autodefensar. 

Durant la compareixença ha manifestat a la magistrada que havia estat objecte d'una detenció il·legal, s'ha acollit al seu dret a no declarar a preguntes de la jutgessa Maria Eugènia Alegret i l'ha recusada per haver-lo detingut i perquè no s'ha acceptat l'habeas corpus. "El que faré serà formalitzar la querella criminal per detenció il·legal contra la magistrada que ha ordenat la meva detenció", ha dit Costa, que l'ha qualificat "d'innecessària, desproporcionada i sense cap tipus de base legal". 

Costa argumenta que no hi ha cap causa legal per ordenar la detenció d'una persona que està en residència coneguda i que està en disposició de conèixer la causa. "Això no té cap justificació ni proporció", ha dit. "He exercit el meu dret fonamental a no declarar davant un tribunal que no reconec", ha conclòs Costa en la compareixença davant els mitjans quan ha sortit del TSJC. 

Per què han detingut Costa?

Els Mossos han detingut aquest matí Josep Costa quan sortia de casa per anar a fer classe a la universitat. Ho han fet a requeriment de la magistrada Maria Eugènia Alegret després que Costa es negués a anar a declarar el 15 de setembre passat. L'exvicepresident va intentar que el TC suspengués la causa per poder traslladar-la al Tribunal Europeu dels Drets Humans. Però el Constitucional no va resoldre les mesures cautelars i, per tant, la maquinària judicial contra part de la Mesa del Parlament de Roger Torrent, per permetre dos debats parlamentaris de resolucions sobre la monarquia i l'autodeterminació el novembre del 2019, tot i els advertiments dels lletrats de la cambra perquè podien vulnerar la prohibició del Tribunal Constitucional, continuava en marxa. 

La magistrada Maria Eugènia Alegret ha ordenat als Mossos que fossin a buscar Costa per fer-lo declarar aquest dimecres al migdia. I per això la policia catalana l'ha detingut. Una detenció tècnica que s'acostuma a fer quan l'investigat no es presenta a la primera citació. 

El 20 de setembre Vox va presentar al TSJC la petició de detenció de l'ex vicepresident primer de la Mesa del Parlament de Catalunya Josep Costa per no presentar-se a declarar. El 15 de setembre, quan Costa no va comparèixer, la jutgessa que porta el cas, Maria Eugènia Alegret, va preguntar a les parts si demanaven alguna mesura cautelar, però ningú va dir res. Tampoc Vox, que actua d'acusació popular. Però 24 hores més tard, el partit de la ultradreta va presentar una petició de detenció per la "intencionada incompareixença" de Costa. Alegret va tenir la petició sobre la taula sense resoldre. Fa quinze dies, el TSJC va desestimar tornar a citar l'ex vicepresident primer del Parlament Josep Costa, investigat per desobeir el TC en permetre debatre al ple sobre monarquia i autodeterminació. Costa havia estat cridat a mitjans de setembre i va decidir que no compareixia per no "establir una taula de diàleg amb jutges i fiscals repressors".