Els Mossos han detingut l'ex vicepresident primer del Parlament Josep Costa i l'han lliurat al TSJC. Costa es va negar a anar a declarar el 15 de setembre passat. L'exvicepresident va intentar que el TC suspengués la causa per poder traslladar-la al Tribunal Europeu dels Drets Humans. Però el Constitucional no va resoldre les mesures cautelars i, per tant, la maquinària judicial contra part de la Mesa del Parlament de Roger Torrent, per permetre dos debats parlamentaris de resolucions sobre la monarquia i l'autodeterminació el novembre del 2019 tot i els advertiments dels lletrats de la cambra perquè podien vulnerar la prohibició del Tribunal Constitucional, continuava en marxa. 

La magistrada Maria Eugènia Alegret ha ordenat els Mossos que vagi a buscar Costa per fer-lo declarar aquest dimecres al migdia. I per això la policia catalana l'ha detingut. El més probable és que Costa s'aculli al seu dret a no declarar i que Alegret el deixi en llibertat un cop hagi comparegut.

 

 

Costa, acusat de desobediència, va tornar a desobeir i va deixar plantada la magistrada Maria Eugènia Alegret. No reconeix l'autoritat del TSJC per jutjar cap acord del Parlament. "No té sentit dialogar amb jutges i fiscals repressors, que no entenen conceptes bàsics com la separació de poders", diu en el seu tuit i recorda la via europea que ha volgut començar presentant el recurs d'empara al Tribunal Constitucional

El 20 de setembre Vox va presentar al TSJC la petició de detenció de l'ex vicepresident primer de la Mesa del Parlament de Catalunya, Josep Costa, per no presentar-se a declarar. El 15 de setembre quan Costa no va comparèixer, la jutgessa que porta el cas, Maria Eugènia Alegret, va preguntar a les parts si demanaven alguna mesura cautelar, però ningú va dir res. Tampoc Vox, que actua d'acusació popular. Però 24 hores més tard, el partit de la ultradreta va presentar una petició de detenció per la "intencionada incompareixença" de Costa. Alegret va tenir la petició sobre la taula sense resoldre. Fa quinze dies El TSJC va desestimar tornar a citar l'ex vicepresident primer del Parlament Josep Costa, investigat per desobeir el TC en permetre debatre al ple sobre monarquia i autodeterminació. Costa havia estat cridat a mitjans de setembre i va decidir que no compareixia per no "establir una taula de diàleg amb jutges i fiscals repressors".

Avui, però, l'ordre de detenció ha arribat als Mossos d'Esquadra que han detingut Costa i l'han traslladat directament al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. En la interlocutòria, Alegret acorda la detenció de Josep Costa donat que no va comparèixer el dia que va ser citat a declarar: "Constant en actuacions la citació personal de l'investigat, no havent comparegut, sense haver al·legat causa que justifiqués la seva incompareixença del que es dedueix la no-disposició de comparèixer davant l'autoritat judicial en forma voluntària a la qual ha estat, d'altra banda, convidat per la instructora i constituint la seva compareixença una obligació imposada a l'art.775 de la LeCrim i un deure jurídic per a l'investigat segons la doctrina del TC".

 

 

 

La via europea de Costa

Josep Costa va portar la causa al Tribunal Constitucional perquè la suspengui i obrir així la via d'Europa per presentar el cas al Tribunal Europeu dels Drets Humans.

Segons l'escrit presentat al TC, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, al·lega una "infundada persecució penal", "contaminació i falta d'imparcialitat" i una vulneració dels drets humans, que és la que es vol portar a Europa. Els advocats, entre els quals hi ha Gonzalo Boye, reclamen com a mesura cautelar la suspensió de la causa que aquest dimecres tenia una de les parts fonamentals amb la declaració dels acusats per poder traslladar el cas al Tribunal Europeu dels Drets Humans.