El major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, declara aquest divendres a l'Audiència Nacional. És la tercera vegada que compareix davant la jutgessa Carmen Lamela, la que ha enviat a la presó els consellers i els Jordis.

Tercera vegada, i no sabem si serà la vençuda, però tot apunta que hi haurà una petició d'entrada a la presó per a Trapero i que, molt probablement, si no és que hi ha una fiança, el major podria acabar en presó preventiva. I és que després de la primera declaració del major el 6 d'octubre, el fiscal ho va deixar clar: "Anem a poc a poc, però sense pausa", va dir Miguel Ángel Carballo a la sala de premsa després de la compareixença de Trapero.

Les declaracions de Diego Pérez de los Cobos la setmana passada com a testimoni han provocat aquesta nova compareixença i la més que probable imputació del director general de la policia cessat Pere Soler i del secretari d'Interior també cessat César Puig, que ja ha demanat la Fiscalia. El que va ser el coordinador del dispositiu policial del referèndum va carregar contra Trapero i el va fer responsable de no aturar l'1-O. De los Cobos va dir que hauria pogut evitar el referèndum requisant les urnes, ordinadors i tancant col·legis. I el fa responsable de no complir les ordres de la jutgessa del Tribunal Superior de Catalunya.

A partir de la declaració de De los Cobos, Lamela fa una nova imputació de delicte a Trapero per sedició i apunta que hi podria haver també un delicte de pertinença a grup organitzat. Es va configurant així la presumpta trama organitzada amb què tant Lamela com Llarena treballen per anar lligant tot l'entramat que va organitzar el procés per a una República catalana.

Trapero va quedar en llibertat el mes d'octubre, però ha de complir mesures cautelars i s'ha de presentar periòdicament als jutjats. També li van retirar el passaport, pel que no pot sortir d'Europa. I a nivell professional, l'han rellevat del seu càrrec i fa tasques administratives en un despatx de la comissaria de les Corts.

El major dels Mossos està citat a les 9 hores. Dues hores més tard ha de comparèixer com a testimoni l'actual cap del cos, Ferran López. López ja va declarar com a testimoni al Tribunal Suprem i ho ha de tornar a fer dilluns. 

Primera declaració

Va ser el 6 d'octubre. Trapero va aparèixer vestit d'uniforme i amb les seves mans dretes, el comissari Ferran López, actual cap del cos, i Joan Carles Molinero.

Aquell dia la declaració es va ajornar 10 dies perquè el mateix fiscal va presentar un nou informe de la Guàrdia Civil de 300 folis amb material gràfic i vídeos. Un informe que de mica en mica es va anar filtrant i que ha acabat sent l'embrió de la nova imputació per sedició a Trapero pels fets de l'1 d'octubre. 

Aquell 6 d'octubre Josep Lluís Trapero no va convèncer les acusacions. El major va fer una declaració basada en "manifestacions exculpatòries no convincents", segons apuntaven aleshores fonts judicials.

El que va dir Trapero es va acabar filtrant el 18 d'octubre.

En un comunicat inèdit, la Fiscalia es posicionava aquell mateix dia: "La Fiscalia ha de vetllar perquè en la nova citació s'adverteixi els investigats que, en cas de no comparèixer el dia i hora assenyalats sense causa justificada, seran conduïts per la força pública a presència del jutjat".

La següent declaració va ser el 16 d'octubre.

Segona declaració

Va ser el mateix dia que van declarar Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. 

Trapero va ser el primer a declarar, i també va ser el primer a sentir la petició de presó incondicional de la Fiscalia, que finalment la jutgessa va descartar. 

El ministeri públic argumentava que no es van fer "els cordons necessaris per formar un passadís a través del qual poder fer arribar els detinguts a l'edifici de la seu d'Economia, no haver pres mesures a primera hora del matí per evitar que la concentració evolucionés, rescatar els efectes que es trobaven dins els vehicles oficials de la Guàrdia Civil i assegurar adequadament la sortida de la comissió judicial i efectius de la Guàrdia Civil". 

El que va dir Trapero en aquella segona declaració es va filtrar només quatre dies després, L'àudio es filtra el 20 d'octubre, però el 9 de febrer surt a la llum el vídeo.

El que no va fer la Fiscalia aquell dia, per contra del que s'esperava, era ampliar l'acusació als fets de l'1 d'octubre. Que és el que ha fet justament ara la jutgessa.

Trapero va comparèixer aquell dia sense uniforme. Amb vestit gris i corbata, i novament acompanyat per López i Molinero.