El Fiscal de l'Audiència Nacional que dirigeix l'acusació contra el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i els presidents d'ANC i Òmnium, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, s'ha mostrat implacable i ha assegurat que van "a poc a poc, però sense pausa".

Miguel Ángel Carballo ha presentat aquest matí un nou informe de la Guàrdia Civil de 300 folis amb material gràfic i vídeos que impliquen més persones que podrien acabar investigades per sedició. Es tracta d'un "voluminós" informe amb "multitud de carpetes" de suports vídeo-gràfics, segons fonts judicials.

Tot i que la causa continua fixada en els dies 20 i 21 de setembre, el nou informe conté informació incriminatòria dels dies previs i dies posteriors, inclòs l'1 d'octubre. I, en part, afecta l'actuació dels Mossos d'Esquadra.

A més, "hi ha més persones que podrien ser objecte de imputacions. No són autoritats", han explicat fonts de l'Audiència Nacional, que ara es planteja valorar les actuacions d'aquestes persones per decidir si es demana la seva investigació. 

Davant el nou informe, la Fiscalia ha demanat suspendre les declaracions, bàsicament per esquivar les al·legacions d'indefensió de les defenses, però la jutgessa ha volgut tirar endavant avui i el Ministeri Públic ha reservat les mesures cautelars per més endavant i no descarta la presó per evitar la reiteració del delicte, més enllà del risc de fugida.

Un cop es revisi tot l'informe hi haurà noves citacions, però "no seran ni dilluns ni dimarts", concreten fonts judicials.

L'ull fixat en Trapero

L'únic que ha declarat avui és el major dels Mossos. Ha respost totes les parts i ha explicat la seva versió dels fets.

Una versió que no ha convençut a l'acusació que assegura que Josep Lluís Trapero ha fet "manifestacions exculpatòries no convincents", segons apunten fonts judicials.

L'amenaça de la Fiscalia

En un comunicat, la Fiscalia explica per què avui no ha demanat les mesures cautelars i adverteix que es tornarà a citar tots els investigats. I llança aquesta amenaça: "La Fiscalia ha de vetllar perquè en la nova citació s'adverteixi els investigats que, en cas de no comparèixer el dia i hora assenyalats sense causa justificada, seran conduïts per la força pública a presència del jutjat".