El president del Parlament, Roger Torrent, ha rebutjat qüestionar la legitimitat de les eleccions catalanes del 14 de febrer per la situació sanitària del coronavirus, encara que ha afirmat que és "irresponsable" mantenir els comicis en aquesta data tenint en compte les dades epidemiològiques que es projecten per a les properes setmanes.

En una entrevista d'Europa Press, ha afirmat que la legitimitat dels comicis "no es posa en dubte", encara que ha subratllat que com més participació tinguin unes eleccions més legitimitat aconsegueixen.

Considera que un dels factors principals per apostar per l'ajornament del 14-F, més enllà dels criteris sanitaris, és que pot afectar a la participació, ja que creu que la gent pot tenir por a contagiar-se si va a votar: "Una cosa és participar perquè no vols i l'altra perquè et fa por".

També veu negatiu que la campanya pugui centrar-se en la conveniència o no de les eleccions, i el debat sobre la data, com està ocorrent en els comicis a Portugal, segons ell, en lloc de debatre sobre el futur de Catalunya.

Torrent ha insistit que mai sortiran després d'unes eleccions a qüestionar la legitimitat de la votació, però ha insistit que és més convenient que se celebrin el 30 de maig: "No farem res que suposi qüestionar les urnes ni el sistema democràtic. I justament per això és millor el 30 de maig, per reforçar el sistema democràtic", perquè creu que els comicis es podrien celebrar amb plenitud.

"El Govern ha fet el seu treball"

El president de la Cambra catalana ha defensat que el decret d'ajornament que va fer el Govern està ben fet i ha assegurat que l'Executiu català ho té tot llest perquè les eleccions es puguin celebrar amb totes les garanties: "El Govern ha fet la seva feina".

"Les mesures d'organització i els instruments habituals per fer unes eleccions existeixen i estan a la disposició del conjunt de la ciutadania d'aquest país. Una altra cosa és si convé o no fer aquestes eleccions. I, malgrat que siguin a punt, la qual cosa diuen els acadèmics i l'informe del Síndic de Greuges és que no convé fer aquestes eleccions per criteris estrictament de salut", ha argumentat.

Així mateix, Torrent ha reivindicat que, siguin quan siguin els comicis, ERC i l'independentisme sortirà a guanyar: "És una tremenda irresponsabilitat anar a eleccions el 14 de febrer si ens força un tribunal. Però si hi anem, l'independentisme guanyarà".

Front ampli

El també número tres d'ERC per Barcelona a les eleccions catalanes ha assegurat que la proposta del vicerpesidente de la Generalitat i candidat d'ERC, Pere Aragonès, de fer un Govern de front ampli al costat de JxCat, comuns i CUP després de les eleccions és "la millor per al país", tant per avançar en una solució al conflicte català com per fer front a les necessitats provocades per la crisi del coronavirus.

Per a ell, hi ha una àmplia majoria en la societat catalana a favor de l'autodeterminació i l'amnistia, que s'articula en aquests partits: "És la millor visualització que la resolució al conflicte polític vindrà de la mà de cosir els dos grans consensos que hi ha a Catalunya".

Malgrat que tant JxCat com els comuns ja han rebutjat aquesta opció, Torrent confia que una victòria d'ERC en les eleccions serveixi per "cosir aquesta Catalunya que representen aquests espais", ja que creu que els republicans són els únics amb possibilitats i vocació d'unir a aquests partits.

Així mateix, ha cridat l'independentisme al fet que, si comparteix la idea que cal ser més per avançar, vagi a sumar "als marges" i les fronteres amb altres espais polítics, com considera que fa ERC.

També ha dit que en aquestes eleccions hi ha dues coses en joc: quin partit guanya, que assegura que anirà entre ERC o el PSC, i quanta força té l'independentisme i si pot superar el 50% de vots: "En els dos casos la millor garantia és ERC".

Cooperació amb JxCat

Sobre les discrepàncies amb JxCat de l'última legislatura, Torrent ha reclamat defugir dels retrets i construir unes noves bases de relació que no es basin en la competició electoral, sinó en la cooperació de l'acció del Govern, i ha proposat aconseguir un acord de programa de govern "molt clar".

"Tot el temps que destinem a executar el programa de govern és temps que ningú té la temptació d'utilitzar per desgastar al rival polític. És imprescindible canviar les dinàmiques de relació i, per canviar-les, al mateix temps és bàsic que siguem capaços de concretar aquest programa de govern", ha exposat.

Al seu parer, la diferència estratègica entre ERC i JxCat no és tan gran com sembla perquè tots dos coincideixen en la necessitat de ser més i superar el 50% de vot independentista, encara que ha reclamat a la formació de Carles Puigdemont "sobrepassar la retòrica i aterrar els projectes polítics" perquè opina que solament els republicans han plantejat una estratègia clara.

En ser preguntat per si confia que JxCat investeixi a Aragonès com a president de la Generalitat si ERC guanya les eleccions, Torrent ha contestat que no contempla cap altra opció: "No em cap en el cap i no vull pensar que un partit independentista com JxCat desaprofiti l'oportunitat d'investir a un president independentista", i ha recordat que ERC sempre ha investit als candidats de l'espai posconvergent quan han guanyat.

Vox

A més, a alertat del risc que els consensos que s'han aconseguit durant la legislatura que ha presidit en el Parlament, en la qual ha intentat rebaixar la crispació i avançar cap a una Cambra feminista, puguin "saltar per l'aire" amb l'entrada de Vox, al que ha titllat de feixista.

Per això, ha cridat a tots els partits a teixir un acord per fixar unes "línies vermelles des d'un punt de vista democràtic" davant la possible entrada de Vox a la Cambra catalana.