Els partits ja han assumit les eleccions pel 14 de febrer. Les formacions polítiques que concorreran als comicis del Parlament s'han fet el càrrec que la data del 30 de maig no tindrà recorregut. Sobretot després que el TSJC remarqués divendres que hi ha un "interès públic intens" de celebrar les eleccions el 14-F, per la situació de "bloqueig i precarietat institucional que afecta la legitimació" de l'executiu en funcions. 

Així doncs, segons una enquesta de La Razón, si ara se celebressin eleccions, es desinflaria l'efecte Salvador Illa i el PSC quedaria relegat a la tercera posició. El partit que lidera l'encara ministre de Sanitat, Salvador Illa, aconseguiria 25 escons al Parlament.

enquesta La Razón eleccions 14 F

Tot i que el PSC millora el seu resultat respecte a les eleccions del 2017, on va aconseguir 17 diputats, no ho fa amb tants escons com prometia el baròmetre del CIS de dijous passat. El Centre d'Investigacions Sociològiques augurava que el PSC podria obtenir entre 30 i 35 escons a les eleccions catalanes i superaria ERC, que n'obtindria entre 31 i 33, i JxCat, que es quedaria amb 20-27. 

A més a més, el sondeig del citat digital també pronostica que els socialistes perdrien punts pel que fa a l'estimació de vot: el CIS els situava al 23,9% i La Razón al 18,7%.

ERC i JxCat, frec a frec

Segons l'enquesta, el guanyador de les eleccions seria ERC, amb 33 escons, però Junts per Catalunya els seguiria de prop amb 32 diputats. Actualment, els de Pere Aragonès (ERC) tenen 32 escons i els que lidera Laura Borràs (JxCat) en tenen 34.

La quarta posició l'ocuparia Ciutadans, que perdria més de la meitat dels seus diputats. A les eleccions de 2017 Ciutadans va ser la formació que més escons va aconseguir (36) i ara el partit espanyolista només en trauria 14.

Darrera Cs hi hauria els comuns que, liderats per Jéssica Albiach, mantindrien els 8 escons que ja van aconseguir a les darreres eleccions i empatarien en representants amb el PP. Els del PP doblen els escons i passen de 4 a 8. La CUP faria el mateix moviment i també aconseguiria 8 representants a la cambra catalana, 4 més que els que té actualment. 

Vox, molt interessat a votar el 14-F

Per la seva banda, la formació d'ultradreta Vox entraria al Parlament per primera vegada i ho faria amb 7 representants. El presidenciable de Vox a les eleccions al Parlament, Ignacio Garriga, és un dels que més pressiona per celebrar les eleccions el 14 de febrer i no endarrerir-les tot i la delicada situació epidemiològica. Dijous passat, Garriga assegurava que els catalans necessiten anar a votar "urgentment" davant d'un Govern "incapaç de preparar un pla de contingència per garantir el dret a vot i a la salut". Garriga va dir que l'ajornament electoral no responia a interessos sanitaris, sinó "polítics". 

Garriga va pronosticar que la formació obtindrà "bons resultats" per desallotjar la "màfia separatista". "No entraré sol", va destacar. Va explicar que una possibilitat per arribar al poder, com han fet en altres comunitats autònomes de l'Estat, seria pactar amb el PP i Cs si aquests accepten el "programa de mínims" de Vox.