Quan ahir Vox, per boca del seu portaveu i diputat Javier Ortega Smith, va admetre que donaria la presidència a Salvador Illa perquè governés la Generalitat i evités "l'entrada dels colpistes" independentistes, van disparar-se totes les alarmes. Totes menys la dels socialistes que han optat, de moment, pel silenci i seguir-se deixant estimant.

Davant d'això, el president Carles Puigdemont ja ha tret les seves primeres conclusions: "Illa calla davant de Vox, un dels feixismes més casposos europeus", i ho diu per l'experiència dels discursos de la ultradreta que escolta al Parlament Europeu.

Les declaracions les ha fet en connexió amb l'Ateneu Barcelonès on la candidata de Junts per Catalunya, Laura Borràs, ha presentat el seu darrer llibre Filla de l'1 d'octubre. Precisament, Borràs ha anat més enllà i ha recordat que la seva formació és l'única que ha reiterat que no negociarà amb Vox però tampoc amb "cap partit del 155", socialistes inclosos.

laura borras acnLaura Borràs a l'Ateneu Barcelonès / Foto: ACN

El context, encara, d'incertesa electoral també el lliga Junts al que considera que és "una por que vol provocar l'estat espanyol" als independentistes: "Volen que no anem a votar i han posat la justícia com a instrument per fer-ho". Recordem que el TSJC ha d'acabar concretant si la provisionalitat de les urnes pel 14 de febrer s'acaba fent efectiva. En aquesta por, Borràs ha afegit dos adjectius per combatre-la: "Respondre amb un somriure i esperança".

El bàndol de l'independentisme

Sense concretar partits i analitzant des d'una mirada més general, Puigdemont demana la unió de l'independentisme amb noves receptes: "Si no pot haver unió tàctica, que sigui estratègica, anar per objectius". Com que la conversa era a dos, Borràs ha replicat: "No entenc per què alguns els hi costa tant entendre que el més important és la unió de l'independentisme". 

En la línia combativa amb què va decidir anar a Brussel·les a reivindicar els seus drets, el president també demana la mateixa actitud d'aquells que no han marxat a l'exili i estan actius en la política: "No pots anar amb la moral de derrota per anar a governar amb Espanya. La moral ha de ser de victòria i no un dol a la solapa perquè segur que no arrencaràs res". Per tot plegat, conclou: "Si no defenses el país, com vols anar a defensar les competències o els fons europeus?".

Borràs ha definit de "guerra en tots els sentits" el que ha engegat l'estat contra l'independentisme i assegura que estan "disposats a carregar-se'l".

Del seu perfil, també destaca que l'han passat a definir "com una gogó a diva" actualment. Però en definitiva, el que ella assegura que persegueix és convertir-se en la primera presidenta de la Generalitat, més enllà de les consideracions externes que li puguin atribuir.