El conservador Marcelo Rebelo de Sousa, president de Portugal i candidat a la reelecció, és el vencedor de la primera volta de les eleccions presidencials del país. No caldrà, però, anar a segona volta: amb el 99,9 % dels vots escrutats, és reelegit amb més del 60,7 % dels vots. La jornada ha estat presidida per una forta abstenció, i només el 39,49 % de l'electorat ha participat en els comicis.

En segon lloc apareix l'exeurodiputada socialista Ana Gomes, amb el 12,97% dels vots, seguida del candidat d'ultradreta, André Ventura, amb l'11,90 %. Dels quatre candidats restants, només el comunista João Ferreira ha aconseguit superar el 4 % dels vots, mentre que Marisa Matias, amb el suport del Bloco de Esquera; el liberal Tiago Mayan i el candidat independent Vitorino Silva es queden per sota d'aquesta xifra.

elecciones presidenciales portugal - captura

Eleições Presidenciais 2021. Ministério da Administração Interna.

Victòria per al president portuguès Rebelo da Sousa

Són resultats que ja apuntaven els sondejos a peu d'urna de les televisions, que coincideixen a donar la victòria en primera volta a Rebelo de Sousa, sempre per sobre del 55 % dels vots. Segons aquestes projeccions, en segon lloc se situaria  Ana Gomes, amb entre el 13 i el 16 % de vots, mentre que la tercera plaça seria per al candidat d'ultradreta, André Ventura, amb entre el 8 i el 12 % vots.

Els seguirien Marisa Matias, el comunista João Ferreira i el liberal Tiago Mayan, tots amb entre el 3 i el 5 % dels vots, en tant que el candidat independent Vitorino Silva aconseguiria entre el 2 i el 4 % dels vots.

Eleccions portugueses en plena pandèmia

En les darreres setmanes, Portugal s'ha situat com un dels països del món amb més casos per cada 100.000 habitants. Unes dades alarmants que el govern portuguès atribueix a l'arribada de la soca britànica, que ja representa almenys el 20 % dels contagis de Covid-19. Per això, el president del govern António Costa va anunciar aquest dijous el tancament de les escoles durant 15 dies, el que suposa un enduriment del confinament que ja estava aplicat a Portugal.

I enmig d'aquesta situació, gairebé un 39 % de l'electorat ha votat, superant les expectatives de participació gràcies al vot per correu recollit a la mateixa porta de casa. No arriba, però, a la participació de les darreres eleccions a la presidència de Portugal (un 47,12 %).