L'ONU ja va fer saber a l'Estat espanyol la seva obligació a garantir els drets polítics de Jordi Sànchez i, per tant, permetre la seva investidura, però això no vol dir que finalment el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena permeti el candidat a la Presidència sortir de la presó i sotmetre's a la votació dels diputats del Parlament. 

De moment, però, el president de la cambra catalana, Roger Torrent, no vol avançar-se en aquesta qüestió i prefereix pensar que el magistrat del Suprem farà cas a la resolució de les Nacions Unides. Ara bé. Torrent ha llançat un avís clar als poders fàctics de l'Estat advertint-los que si Llarena acabar impedint la investidura de Sànchez, "actuarem política i jurídicament" perquè aquest debat "ha de ser efectiu" ja que, ha recordat, "és perfectament legal".

El president del Parlament no vol tancar cap porta i manté desperta la seva esperança sobre la investidura del candidat perquè, a parer seu, el fet que "hi hagi una opinió cada vegada més generalitzada que promoure la democràcia no pot ser mai un delicte" ajuda. I, de fet, aquestes darreres setmanes el món està veient com és justament Llarena "qui limita els drets polítics de Puigdemont i els catalans" i, a més, "vulnera els drets sistemàticament".

L'oportunitat d'or

Això sí. El jutge del Suprem no ha respost encara la carta que Torrent va enviar-li ahir per comunicar la proposta d'investir Sànchez i recordar-li que havia de fer cas a la resolució de l'ONU i, per tant, deixar-lo sortir de la presó per poder ser investit president de la Generalitat.

Tanmateix, però, el president de la cambra catalana ha posat damunt la taula que ara "Llarena té una oportunitat d'or per rectificar i fer que els drets de Sànchez siguin efectius, com diu l'ONU" i, precisament per això, ha tornat a insistir en la seva voluntat que "faci cas de la legislació internacional".

El pitjor de tot és que els precedents no donen gaire via lliure a mantenir l'esperança que el magistrat espanyol baixarà del burro i permetrà que Sànchez pugui anar divendres al Parlament per ser investit. En aquest sentit, Torrent s'ha mostrat prudent i no ha descartat que Espanya pugui impugnar qualsevol votació de la cambra catalana.

Puigdemont, president?

Torrent, que ha volgut deixar ben clar que el candidat proposat ha estat triat per la majoria de la cambra, no ha tancat la porta a una possible Presidència de Carles Puigdemont perquè "també té tots els seus drets intactes".

L'important ara és, segons el seu parer, "tenir tenir ja Govern i haver foragitar el 155" i, en conseqüència, evitar una nova convocatòria electoral perquè això acaba "desgastant les institucions" i representaria "passar per sobre dels drets i llibertats dels diputats per poder formar Govern".

A banda d'això, Torrent s'ha posat al costat de Puigdemont i ha mostrat el seu suport a la continua proposta al govern espanyol de dialogar, això sí, "sense condicions i que es pugui parlar de tot".