L'Estat espanyol ha de respectar els drets polítics de Jordi Sànchez. Així ho ha exigit el Alt Comissionat de Drets Humans de les Nacions Unides en un resolució aquest divendres. És en resposta a una demanda presentada per la defensa del número dos de JxCat i expresident de l'ANC aquesta mateixa setmana. Li reclama mesures cautelars.

Concretament, en la seva comunicació, l’organisme de l’ONU requereix a l’Estat espanyol que “prengui les mesures necessàries per assegurar-se que Jordi Sànchez pot exercir els seus drets polítics”. Ho fa emparant-se en l’article 25 del Conveni Internacional de Drets Civils i Polítics. Aquestes mesures cautelars no impliquen la decisió final després de ser examinada la demanda del diputat, aclareix el document.

 

L’article 25 del Conveni Internacional de Drets Civils i Polítics regula els drets a la participació política sense restriccions, com ara el dret al sufragi actiu i passiu, “garantint la llibertat d’expressió dels votants”.

Aquest organisme de l’ONU ha dictat les mesures cautelars en base a l’article 92 del seu reglament intern, que estableix que el Comitè de Drets Humans podrà comunicar a l’Estat la conveniència de mesures cautelars abans d’emetre un dictamen “per evitar un dany irreparable a la víctima de la violació denunciada”.