Ja hi ha data perquè el Parlament voti el candidat a la Presidència de la Generalitat. El president de la cambra catalana, Roger Torrent, ha convocat el debat d'investidura de Jordi Sànchez per a divendres a les 10 hores. Com ja va fer la vegada anterior, Torrent ha informat el Tribunal Suprem de la decisió i, en el mateix escrit, ha recordat al magistrat Pablo Llarena la resolució de l'ONU que insta Espanya a garantir els drets polítics del candidat a la Presidència i, per tant, el tribunal ha de permetre que se sotmeti a la votació. Precisament en aquest sentit, Torrent, com les Nacions Unides, ha emplaçat el jutge del Suprem a garantir els drets de Sànchez.

Torrent, que ha signat la convocatòria aquest matí, ha posat damunt la taula que "la concessió de les mesures cautelars per part del Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides implica una obligació de resultat a tots els poders de l’Estat i exigeix que s'habilitin els mecanismes necessaris perquè el diputat Jordi Sànchez pugui sotmetre's al debat d'investidura".

I no només això. També ha avisat la justícia espanyola que si finalment "no acomplís la resolució, s'estaria produint un dany irreparable als drets polítics del diputat Jordi Sànchez, i l'Estat espanyol estaria incomplint les seves obligacions internacionals que, d'acord amb els articles 10.2 i 96 de la Constitució espanyola, també ha de garantir el poder judicial".

 

El president del Parlament ha estat ben clar a la seva carta al magistrat del Suprem i li ha fet saber, per si encara no ho tenia present, que la presó preventiva de Sànchez "no pot ésser utilitzada per a limitar el legítim exercici dels seus drets polítics" perquè aquesta mesura cautelar "no comporta la privació del dret al sufragi passiu" que, evidentment, inclou el dret a ser triat president de la Generalitat si així ho vol la cambra catalana. De fet, amb tots aquests arguments sota el braç, s'ha acabat mostrant "convençut" que el Suprem adoptarà les mesures necessàries perquè Sànchez pugui ser sotmès a la investidura.

 

Una vegada més, el president del Parlament ha expressat per totes les vies la necessitat que el Suprem habiliti els "mecanismes necessaris" per facilitar la investidura de Sànchez perquè, en cas de no ser així, no estarà complint les mesures dictades per l'ONU.

La investidura de Sànchez s'havia de votar el passat 12 de març, però Llarena va denegar la seva sortida de la presó i no es va poder celebrar.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat