Els tres darrers presidents de la Generalitat, Quim Torra, Carles Puigdemont i Artur Mas, compareixeran divendres a Perpinyà per denunciar la repressió de l'Estat. Torra, inhabilitat per no haver despenjat la pancarta en defensa dels presos polítics del balcó de la Generalitat; Puigdemont, a l'exili després de ser apartat del càrrec en aplicació de l'article 155 de la Constitució; i Mas, inhabilitat i multat per convocar la consulta del 9-N, compartiran una roda de premsa a la Casa de la Generalitat.

La convocatòria dels tres presidents coincidirà amb la presència a Catalunya del rei Felip VI i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que participaran en un acte econòmic a la capital catalana organitzat pel Consorci de la Zona Franca. Aquesta visita s'ha organitzat després de la polèmica provocada per la negativa de la Moncloa a què el monarca assistís com a cada any al lliurament dels despatxos dels nous jutges, que es va fer a Barcelona fa deu dies. Òmnium Cultural ha organitzat una cadena humana per protestar per la presència del monarca a Catalunya. Tant el Govern com l'alcaldessa Ada Colau han anunciat que no acudiran a la visita.

Fotografia conjunta

La roda de premsa, oficialment convocada pel 129, 130 i 131 presidents de la Generalitat, s'ha organitzat sota estrictes mesures de seguretat per garantir la distància dels assistents. TV3 i l'agència France Press s'encarregaran d'oferir el senyal. En acabar, tots tres es faran una fotografia junts.

Els tres presidents ja van coincidir a Perpinyà amb motiu de la manifestació independentista organitzada el 29 de febrer. Aquest cop, també Torra ha perdut la condició de president després que el Tribunal Suprem va ratificar la setmana passada la condemna d'un any i mig d'inhabilitació del TSJC.

puigdemont comin parlament europeu

Denúncia internacional

La denúncia a Europa de la repressió de l'Estat és un dels eixos clau de l'independentisme. Aquest dimarts, Puigdemont va reclamar de nou a l'hemicicle del Parlament Europeu que el Consell d'Europa denunciï les violacions de drets fonamentals a Espanya.

El vicepresident del Parlament, Josep Costa, va anunciar també dimarts que la defensa de Torra portarà el seu cas al Tribunal Europeu de Drets Humans abans que el TC resolgui sobre el recurs que ha presentat en contra.

A la imatge principal: Torra, Puigdemont i Mas durant la manifestació del 29 de febrer a Perpinyà