El vicepresident primer del Parlament, Josep Costa (JxCat), ha anunciat que la seva formació presentarà una demanda contra Espanya al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) abans que el Tribunal Constitucional resolgui el recurs d'empara presentat per la defensa del president Torra.

Costa ho ha anunciat en una roda de premsa des de la cambra catalana després que es filtrés que el tribunal espanyol ha decidit mantenir la inhabilitació de Torra, tot i admetre el recurs presentat per la seva defensa, encapçalada per l'advocat Gonzalo Boye.

Així doncs, el tribunal ha admès a tràmit el recurs que va presentar Boye l'endemà de la sentència ferma però ha rebutjat que se'l restitueixi ara mateix com a president de la Generalitat mentre es resolgui el fons del recurs.

Costa ha denunciat que aquesta "és una nova vulneració de drets" i "un nou atac judicial contra el Parlament i les institucions" i ha recordat que Torra no és el primer president ni el primer diputat al qual se li impedeix exercir la seva tasca política.

Filtracions, un cop més

Per altra banda, el dirigent de JxCat també ha lamentat que "ningú ni de la presidència ni de la defensa té coneixement de cap resolució" i ha assegurat que aquestes filtracions es deuen a "la manca de seriositat de la justícia espanyola". De fet, aquesta manera de procedir va ser també la de la mateixa inhabilitació del president Torra, que va sortir als mitjans abans que es notifiqués a la defensa del cap de l'Executiu.

A mode d'anècdota, Costa ha explicat que el magistrat que s'ha encarregat de fer de ponent per la reunió del TC d'avui va ser proposat pel govern popular de Mariano Rajoy i va lloar el fiscal que va interposar la querella contra el Govern per l'1-O, arribant a dir que el referèndum "havia estat pitjor que el 23-F". "Molta imparcialitat no en podem esperar", ha apuntat Costa.