El 131 president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha enfilat aquest dimecres a la tribuna del Parlament, dos dies després de quedar inhabilitat com a president i sense les atribucions de diputat que ja havia perdut el mes de gener, per denunciar de nou la repressió de l'Estat i emplaçar els diputats a defensar "amb ungles i dents" la sobirania de la Cambra.

El president ha acabat la intervenció reclamant, com ja va fer en el seu discurs a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat, que el proper Parlament "sigui fidel al mandat de la ciutadania: o monarquia espanyola o República Catalana".

Ple Inhabilitacio Quim Torra - Sergi Alcazar

Quim Torra durant la intervenció davant del ple / Sergi Alcàzar

Ha estat un ple inèdit, com s'ha encarregat de recordar l'oposició que fins al darrer instant ha intentat impedir que se celebrés. S'ha posat en marxa poques hores després que el Govern aprovés el decret de substitució del president un cop ha constatat que el govern espanyol no estava disposat a publicar el cessament al BOE com es fa ordinàriament.

El ple no ha escapat d'aquesta circumstància. El vicepresident, Pere Aragonès, que ha hagut d'assumir les funcions del president i ha intervingut en nom de l'executiu junt amb la consellera Meritxell Budó, ha aprofitat la seva intervenció per assegurar que "després de la inhabilitació del president Torra, no hi ha president".

Intervenció breu

Torra, sense escó, ha hagut d'entrar directament a la tribuna d'oradors i ha abandonat l'hemicicle en acabar, mentre bona part del seu govern l'observava des de l'espai reservat al públic i convidats perquè la pandèmia de la Covid manté la major part dels escons buits.

L'expresident ha protagonitzat una intervenció breu en què ha instat a no acceptar ni banalitzar la situació en què es troba i ha denunciat un "cop d'Estat" contra les institucions de Catalunya. "Allò que no guanyen a les urnes, ho eliminen als tribunals, ho refan a les sales d'audiència", ha denunciat.

"Fins a les últimes conseqüències"

Tot plegat quedarà en mans, ha dit, dels tribunals europeus. Això no obstant, ha afegit que també hi ha una altra "batalla" que es lliura entre les parets de la Cambra. "Hi ha un deure que cal complir també com a representants del poble de Catalunya i és un deure que entén d'ideologies, partits o projectes nacionals. És el deure de defensar amb urpes i dents, fins a les últimes conseqüències, la democràcia, la sobirania de les catalanes i els catalans, que és representada i hauria de ser exercida en aquest Parlament", ha advertit.

En començar la intervenció, Torra havia recordat que ja va advertir contra la repressió de l'Estat el mes de gener quan intentava defensar el seu escó arran de la condemna d'inhabilitació del TSJC, i quan finalment la Mesa li va retirar l'acta de diputat. En acabar hi ha tornat, per recordar als diputats que els escons no els pertanyen, sinó que són un encàrrec directe dels ciutadans, i que amb amb la seva inhabilitació s'ha alterat la representació de més de quatre milions tres-cents mil ciutadans, per la qual cosa, ha alertat que es tracta d'un "escàndol de dimensions colossals que s'afegeix a una llarga llista d'irregularitats".

Ha advertit que aquesta situació no es pot normalitzar, que tots els projectes han de ser políticament realitzables, que no és acceptable enderrocar un govern per una pancarta, i que Espanya ha d'entendre que "no pot substituir la voluntat popular per la voluntat de fer prevaldre sempre la sagrada unitat de la pàtria espanyola, que és una idea caduca i imposada, decimonònica".

"Vergonya!"

L'expresident ha tingut també una contundent referència a l'oposició. "Vergonya pels qui porteu la lliure expressió dels diputats a la justícia, vergonya", ha exclamat dirigint-se al responsable del grup de Ciutadans, Carlos Carrizosa. El diputat taronja ha replicat poc després a les paraules de Torra carregant contra l'executiu. Torra, però, no ha pogut seguir la intervenció perquè ja havia marxat.

També ha dedicat una observació sarcàstica al primer secretari del PSC, Miquel Iceta: "M'he de disculpar amb Iceta, vaig dir que portava 30 anys al servei de la política. En porta 40, servint-se de la política". El dirigent socialista no l'ha pogut escoltar, perquè tal i com van anunciar, no s'han presentat al ple.

"Vaig començar el mandat essent un president sense Govern i la legislatura s'acaba amb un Govern sense president. Em sembla que és una imatge ben clara de la siutació completament extraodinària, absolutament surrealista i kafkiana que vivim", ha sintetitzat.

Ple Inhabilitacio Quim Torra Costa Batet  - Sergi Alcazar

Diputats de JxCat han acompanyat Torra a la sortida de l'hemicicle / Sergi Alcàzar

En acabar, el president ha abandonat l'hemicicle i el president del Parlament ha aixecat uns minuts el ple, com es fa habitualment amb els plens monogràfics, la qual cosa han aprofitat els diputats de JxCat per acompanyar amb aplaudiments Torra en la sortida per l'escala noble de la Cambra i fins a la porta.