Tot just 24 hores abans que el Tribunal Suprem celebri la vista sobre la inhabilitació del president, Quim Torra, el Parlament ha celebrat aquest dimecres la primera jornada d'un insòlit debat de política general. Des d'un hemicicle mig buit a causa del coronavirus, els socis republicans del Govern han exigit a Torra amb contundència una resposta acordada davant de la possibilitat que el Suprem marqui un final abrupte de la legislatura. L'exigència dels republicans s'afegia a la dels grups de l'oposició, sense excepció, reclamant la convocatòria d'eleccions. Això no obstant, a l'hora de respondre els grups, el president ha optat per ignorar la petició alhora que ha advertit als socis que no el trobaran en el que ha descrit com a "disputes de partit".

Torra no ha contestat a la petició d'ERC malgrat que el to esmolat que el diputat republicà Sergi Sabrià ha utilitzat davant l'hemicicle ha provocat la irritació del president, que en acabar l'ha aturat abans que tornés al seu escó per fer-li un comentari a cau d'orella i, segons algunes fonts, retreure-li el to.

Quim Torra Mascareta debat politica general - Sergi Alcazar

El president, Quim Torra, seguint el debat des del seu escó / Sergi Alcàzar

En finalitzar la intervenció dels grups passades les dues del migdia s'ha aixecat la sessió del matí. Torra ha sortit del ple i s'ha dirigit directe al seu despatx on ha dinat. Sabrià ha abandonat l'hemicicle acompanyat del vicepresident, Pere Aragonès, i la portaveu republicana, Marta Vilalta. A les quatre de la tarda, Torra s'ha enfilat de nou al faristol de la Cambra per iniciar les respostes. 

Ha dedicat poc més de vint minuts a replicar en bloc els grups de l'oposició que al llarg del matí havien carregat contra la seva intervenció, mentre que als tres grups independentistes, els ha dedicat la referència final.

"No em trobaran en disputa de partits"

A la majoria independentista de la Cambra, la CUP, ERC i Junts, els ha agraït el suport. “Jo confio en vostès, en què reprendrem el fil de la unitat estratègica per culminar el procés cap a la independència A mi no em trobaran mai en cap disputa amb els partits. Mai. La meva disputa és amb l’Estat espanyol”, ha advertit.

Ha assegurat que això és el que la gent demana i ha subratllat que ell serà “sempre al costat dels que realment volen culminar la independència”. La rèplica de Torra als grups no ha arribat ni tan sols a mitja hora.

Sabrià: Resposta urgent

Al migdia, el responsable del grup d'ERC, Sergi Sabrià, havia dedicat la part essencial de la seva intervenció a reclamar a Torra un acord sobre l'escenari que obriria una inhabilitació

Sabrià no s'ha cansat d'alertar que aquest acord és "urgent" i "imprescindible" i que "cal pactar una resposta de país pensant en la gent". Ha advertit que no pot quedar en mans de l'Estat la decisió sobre el final de la legislatura i que tampoc pot ser que s'utilitzi "el Govern de Catalunya per desgastar els companys de viatge". "No podem ser electoralistes i pensar en la reconstrucció d'un partit", ha advertit en referència implícita al procés en marxa per a la constitució de JxCat com a partit.

Sergi Sabrià ACN

El responsable d'ERC, Sergi Sabrià, durant la intervenció davant del ple / Sergi Alcàzar

Per tot plegat, ha sentenciat que la millor solució és pactar "conjuntament sense imposicions ni xantatge" un acord "per escurçar la provisionalitat tant com sigui possible". "Pactem els escenaris que han de venir. Posem-hi claredat- Donem als catalans certeses", ha reclamat Sabrià.

També des de la CUP, Carles Riera, havia reclamat eleccions davant del desgast del Govern. El president de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha donat per feta la inhabilitació de Torra i l'ha saludat des del faristol amb un "Adéu"; el socialista Miquel Iceta ha advertit que allargar la vida del Govern és un error per al país; mentre que des del escons dels comuns, Jéssica Albiach, ha reclamat a Torra eleccions, com s'havia compromès; i el popular Alejandro Fernández l'ha emplaçat a no dur Catalunya a un bloqueig institucional.

Preocupació per les eleccions

Torra, que ha carregat sense massa miraments contra les crítiques de l'oposició, ha respost dirigint-se a Iceta a les demandes dels grups que convoqui eleccions. "Vostè m'ha demanat eleccions. Pregunti als pares i mares que porten els fills a l'escola si la seva gran preocupació ara són les eleccions a Catalunya; pregunti als autònoms que s'han quedat sense subsidi, als comerços que han tancat, a la gent que està treballant als hospitals, als mestres, a tots aquells que no estan cobrant l'ERTO... si les seva gran preocupació són eleccions a Catalunya", ha reclamat el president, que ha deixat clar que aquesta no és tampoc la seva preocupació a més de renyar els grups que, segons ha dit, en comptes d'abordar la crisi derivada de la Covid parlen de "no sé quines històries".

Els grups han utilitzat el torn de contrarèplica per replicar Torra, però no ha rebut més resposta del president que, poc després d'acabar el ple, ha abandonat el Parlament i ha marxat cap a Madrid.