ERC ha tornat a demanar a JxCat i al president de la Generalitat, Quim Torra, consensuar una resposta a la seva imminent inhabilitació per part del Tribunal Suprem. Ho ha fet mitjançant el seu portaveu al Parlament, Sergi Sabrià, qui ha alertat que "no podem pensar en la reconstrucció d'un partit".

Així doncs, sense gosar mai demanar explícitament una convocatòria d'eleccions, Sabrià ha instat Torra a "pensar en el país i no en el partit" i a no deixar "que la política catalana la marqui el Tribunal Suprem". "Evitem sis i vuit mesos de provisionalitat, que no ens convenen i menys amb la Covid", ha reclamat.

I és que després de setmanes intentant acostar posicions i a menys de 24 hores per la vista de Torra davant l'Alt Tribunal espanyol, l'independentisme parlamentari no ha aconseguit pactar una sortida a aquesta situació, que molts ja han qualificat d'"atzucac". 

Sergi Sabrià ERC Debat politica general - Sergi Alcazar

El portaveu d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, durant la seva intervenció al debat de política general | Sergi Alcàzar

Responent de reüll les declaracions de la vicepresidenta de JxCat, Elsa Artadi, Sabrià ha volgut defensar la posició del seu partit: "Estratègia per fer front a la repressió no és avalar-la, és combatre-la. No fer res si que és avalar-la. President, no està sent una legislatura fàcil. És a les nostres mans mantenir la dignitat del càrrec".

El republicà ha situat la pandèmia de la Covid-19 com un altre motiu cabdal per moure fitxa abans del Suprem. "Amb la pandèmia a sobre no ens podem permetre només gestionar el dia a dia. Ens manquen moltes eines per ajudar a la nostra gent. No podem anar al ritme d'un Suprem que ens vol afeblir. La millor opció és fer política. Junts per fer front a la repressió i el virus".

"Fem-ho junts, president. Ens tindrà sempre al seu costat, també en la lluita jurídica que tocarà guanyar a Europa", ha dit en referència a un previsible recurs de la defensa de Torra a instàncies europees. 

Un nou embat a l'horitzó

Ja centrat en l'anàlisi del moment en què es troba l'independentisme, el dirigent republicà s'ha congratulat per la creença que "tot el moviment independentista està d'acord en què no estem en un moment resolutiu", malgrat assegurar que hi ha veus que es resisteixen a admetre-ho.

"El simbolisme només apel·la a aquells que ja estan convençuts, però no ajuda a convèncer el gruix", ha afirmat recordant que ells van ser "pocs i convençuts" durant molts anys. "Serveix per resistir, però no per avançar", ha explicat. També ha assegurat que coincideix amb la CUP en què "la millor eina és el referèndum pactat".

"Però no som ingenus i sabem que Espanya no és el Regne Unit", ha avisat. Per aquest motiu, per als republicans ara és moment de "preparar-se millor, ser més i carregar-se de raons per generar un nou embat si cal davant d'aquest govern que es diu progressista i d'esquerres". Així doncs, Sabrià ha promès que "si la negativa de l'Estat perdura acabarà desembocant en un nou embat democràtic". "La nostra paciència no és infinita", ha afegit.