"No estem a favor de la inhabilitació de Torra, però no és temps de simbolismes ni de joc de trons entre partits". D'aquesta manera, Jéssica Albiach, portaveu de Catalunya en Comú-Podem, ha demanat al president Quim Torra que convoqui eleccions immediatament al debat de política general que s'ha celebrat al Parlament aquest dimecres. Albiach ha qualificat de "gravíssim" que un president pugui ser inhabilitat per penjar una pancarta, però tot i això ha apostat per convocar eleccions i fugir de "gestos buits".

"Creiem que Torra no va desobeir, sinó que va obeir en diferit. La possible inhabilitació no ens agrada gens ni mica, però no ens podem trobar amb dos presidents i cap efectiu en mig d'una crisi brutal. Això no és defensar ni treballar per Catalunya", ha indicat.

En aquest sentit, ha instat el Govern a allunyar-se la "retòrica buida" i els ha animat a reprendre la taula de diàleg amb el govern espanyol, amb clares referències a Junts per Catalunya, qui encara deixa en interrogant la seva participació. Albiach ha lamentat que aquesta formació utilitzi la taula de diàleg "per fer electoralisme" i els ha dit que aquesta és l'única manera de resoldre el problema polític català.

Tot i això, la portaveu de Catalunya en Comú-Podem, ha admès que la politització del poder judicial és una llosa per l'entesa entre governs. "Ens agradaria que els ritmes fossin uns altres i que les coses fossin més ràpides. Però un problema així no es resoldrà en els nou mesos que portem al govern. Arrosseguem una judicialització dels anteriors governs que alenteix els avenços i impedeix arribar a punts de trobada. La cúpula del poder judicial és la guardiana del règim i necessitem un canvi", ha dit.

Mà estesa

D'altra banda, Alibach ha retret al cap de l'executiu català que vulgui convertir els comuns en "l'enemic número u de Catalunya" perquè no li compren les seves "gesticulacions" i ha estès la mà als pactes socials. Especilament, els Comuns han reclamat un pacte nacional pel turisme, una estratègia de país per mantenir i impulsar la indústra i més accions en matèria climàtica.