La CUP s'ha sumat a la resta dels grups de l'oposició a l'hora de demanar eleccions, però amb un motiu ben diferent. En el debat de política general celebrat aquest dimecres, el portaveu de la formació anticapitalista, Carles Riera, ha reclamat eleccions per "generar un nou cicle independentista" que conclogui amb un "embat que sigui ferm i definitiu".

En aquests termes s'ha expressat un Riera que ha acusat el Govern de Quim Torra d'haver fracassat tant en l'àmbit nacional com social. "El binomi basat en la gestió autonòmica i el diàleg ha fracassat", ha comentat després d'acusar JxCat de proposar un "conflicte només discursiu, i a voltes jurídic" i a ERC de vendre "un diàleg que és fum".

"Els mínims pel diàleg són el reconeixement nacional del nostre país, el reconeixement de l'autodeterminació i la fi de la repressió", ha recordat dirigint-se explícitament als grups parlamentaris d'ERC i de Catalunya En Comú Podem. 

Així doncs, Riera ha plantejat la recepta dels cupaires per sortir de "l'atzucac en què es troba el Govern". "Per arribar a aquest escenari resolutiu", que ha apuntat que és un referèndum reconegut internacionalment i l'amnistia per als represaliats, "es requereix unilateralitat i la ruptura amb l'Estat".

Per altra banda, Riera ha esmentat tot un seguit de retrets dirigits al govern espanyol, com la "no resposta a la crisi política amb Catalunya, deriva repressiva, la no derogació de la llei mordassa", la fugida de Joan Carles I, la passivitat amb la protecció per a la conciliació laboral i escolar i el "despropòsit de la gestió dels ERTO.

"Alliberament social"

El dirigent de la CUP també ha reivindicat un "alliberament social" que passa per un "nou model social i econòmic" que provoqui una "transició ecosocial de les activitats econòmiques". Així doncs, ha enumerat algunes mesures com la renda bàsica universal, una reforma laboral i fiscal, la creació d'una banca pública, la nacionalització del sector energètic i un pla nacional de reconversió industrial. Riera també ha reivindicat un salari mínim de 1.200 euros i una jornada laboral de 35 hores setmanals que amb el temps acabi sent de 30h.