L'eurodiputat de Junts per Catalunya, Toni Comín, ha reiterat que és partidari de sortir del Govern, "la unitat té sentit si està al servei de la teva estratègica política. L'estratègia de Junts i d'ERC són diferents". En una entrevista aquest dijous a El Matí de Catalunya Ràdio, Comín ha indicat que el govern de coalició es va fer amb la idea de treballar les dues estratègies, i "després d'un any i mig, només s'ha fet servir l'estratègia d'ERC i la de Junts ha estat arraconada, al final estàs treballant per a un altre", ha assegurat. 

Sobre els avantatges de sortir del Govern per culminar la independència a Catalunya, Comín ha defensat que "la independència es fa mitjançant el desbordament democràtic, i això no es fa només des del Govern... la mobilització al carrer, com la fórmula de l'1-O. Unitat al servei del desbordament democràtic, no de la rendició". L'eurodiputat de Junts ha reclamat tornar a la fórmula de l'1-O, en el marc del cinquè aniversari ha assegurat que "ningú pot dubtar que aquesta fórmula va ser la millor que ha tingut Catalunya". 

Què decidirà la consulta de Junts? Qui està a favor de sortir del Govern i qui de quedar-se

El Govern no és la prioritat

Comín ha contestat a la consellera Victòria Alsina, que aquest dimecres defensava la continuïtat de Junts al Govern assegurant que "quedar-s'hi no vol dir quedar-s'hi igual. És un matís que és important". Segons Comín aquest discurs té contradiccions, "no diguem coses que són contradictòries", ha reclamat. A més, ha criticat que "alguns no han llegit la ponència política, el manifest fundacional i el programa" de Junts, on es marca, segons diu, que la prioritat de la formació és avançar cap a la independència a partir del mandat de l'1-O.

L'eurodiputat ha recordat que Junts "és un partit amb vocació de fer la independència", i, per tant, la seva prioritat és avançar cap a la independència i seguir el mandat de l'1-O. En aquesta línia, ha destacat que si no es compleixen les condicions necessàries per caminar cap a aquesta fita, com són una direcció estratègica de l'independentisme o unitat d'acció a Madrid, Junts ha de "prioritzar" si ser al Govern o la independència.  Tot i que ha assegurat que "el Govern, en aquesta fase històrica de Catalunya, no és una prioritat per a Junts", en aquest sentit ha defensat que "la prioritat de Junts és la que és". A més considera que el mandat de l'1-O està vigent i "el que volem és assolir la independència". 

Possible ruptura de Junts

Les divisions internes a Junts sobre la continuïtat o no del partit al Govern han aflorat poques hores abans de l'inici de la consulta. El partit que ha obert la votació telemàtica des d'aquesta nit a les 00:00 hores, i els afiliats tindran fins divendres a les cinc de la tarda per dir si volen mantenir-se a l'executiu, marxar o si prefereixen deixar el vot en blanc. Per a Comín, la consulta interna no provocarà cap fracció al partit i defensa que "és una lliçó de democràcia i de com s'ha de fer un partit en aquest segle". Sobre la continuïtat de Junts al Govern, ha assegurat que per a ell "tot seguirà igual" perquè no forma part del Govern.

El secretari general de Junts, Jordi Turull, encara no s'ha posicionat clarament al respecte, tot i que dilluns va assegurar que traslladaria a la militància la seva postura. Ara bé, aquest dimecres al matí la sindicatura electoral de Junts va demanar a "càrrecs interns", "òrgans col·legiats" del partit i "representants a les institucions" que es mantinguin "neutrals". En canvi, la presidenta de Junts, Laura Borràs, va anunciar aquest dimecres al migdia que votarà en contra de la continuïtat de Junts al Govern perquè considera que l'executiu "ha decidit no liderar la independència". Segons ella, ja no és "creïble" que el partit es mantingui en el Govern amb ERC i alhora ofereixi "un projecte lliure per tornar a encarrilar Catalunya en el camí del mandat de l'1-O". Tots els consellers de Junts membres del partit, excepte Gemma Geis, volen continuar al Govern.