La coalició de Govern està al caire de la implosió, una decisió que està en mans de les bases de Junts per Catalunya. I tots els seus dirigents van adoptant una posició en aquesta partida. Alguns ho han fet per la continuïtat a l'executiu, com la consellera Victòria Alsina o el conseller Jaume Giró. Altres encara han de pronunciar-se públicament, com el secretari general Jordi Turull. I finalment n'hi ha que s'han posicionat clarament en contra de contiunuar, com és el cas de Laura Borràs, presidenta del partit i presidenta suspesa del Parlament de Catalunya. Ha argumentat que el Govern de Pere Aragonès encapçala un “govern que no vol liderar la independència”, que no té "legitimitat democràtica" i que Esquerra ha dit que “no a tot”, a tots els intents per “redreçar els incompliments”. I a la piulada ho deixa clar: "Votaré no a quedar-nos". La presa de posició ha arribat poc després que la sindicatura electoral de la consulta hagi demanat als càrrecs orgànics i institucionals de la formació que mantinguessin la neutralitat.

No hi ha hagut cap mena de sorpresa: sortida del Govern. En un missatge enregistrat a les seves xarxes socials, Laura Borràs ha constatat que l’independentisme viu una “crisi de credibilitat” perquè no s’ha avançat cap enlloc. “El 14-F vam votar i vam fer valer la força del vot independentista que per separat s’hauria malbaratat al servei d’un Govern que que faria el que ara ens diuen que no faran”, ha retret la presidenta suspesa del Parlament. En aquest sentit, ha constatat que, en el discurs d’investidura, Pere Aragonès es va comprometre a “culminar la independència” però que el que ha passat des de llavors són “passos enrere”.

Borràs no s’ha estalviat els retrets, fins al punt d’assegurat que el Govern actual no té “legitimitat democràtica”. Ha criticat en aquest sentit que ERC “no vol fer complir l’acord que va signar i que va fer possible un Govern que ja no és el del 52%”, i que pel camí ha perdut el suport primer de la CUP i després de Junts. I ha reblat el seu argument: “No pots voler aprofitar-te d’uns vots i quan els tens oblidar-te dels compromisos que te’ls han proporcionat”.

En aquest context, la presidenta de Junts per Catalunya assegura que tenen dues opcions: “Quedar-nos i quedar atrapats en un Govern que no vol liderar la independència o prendre la determinació d’oferir un projecte lliure per tornar a encarrilar Catalunya en el camí cap a la llibertat. Totes dues coses no són creïbles”. I ha conclòs posant-se com a exemple: “Quan el teu soci t’expulsa de la presidència del Parlament o de la vicepresidència del Govern, es pot parlar de lleialtat i respecte? La lleialtat i el respecte de Junts és amb els votants independentistes. És la lleialtat que jo vull tenir”.

No han trigat a arribar els suports des del seu pinyol, com el cas de l'expresident Quim Torra, qui li ha agraït "el compromís, la fermesa i dignitat i per pensar sempre en Catalunya per damunt de tot".

Neutralitat?

El pronunciament públic de Laura Borràs ha arribat pocs instants després que la sindicatura electoral de Junts per Catalunya hagi acordat "instar les persones que ocupen càrrecs interns, els òrgans col·legiats inclosos els unipersonals i els representants a les institucions, s’abstinguin d’utilitzar aquests càrrecs per afavorir qualsevol de les opcions de la consulta i es mantinguin neutrals". Des de l'entorn de la presidenta del partit justifiquen que no contravenen la instrucció perquè no ha fet servir el seu càrrec intern per a fer campanya, que ha expressat la seva opinió al seu compte personal.