La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha expressat aquest dilluns la seva voluntat d'aprovar els pressupostos per al 2023 "amb els companys de Junts" perquè és el que li sembla més "lògic". Ho ha fet en el programa Els Matins de TV3, des d'on ha donat més detalls de l'empresa energètica pública que l'Executiu català té entre mans, com ara el fet que el Govern nomenarà l'equip que formarà el consell d'administració de l'Energètica en les dues setmanes vinents. La consellera ja ha avançat que no el presidirà el titular de cap Departament, sinó que estarà "format per experts" en la matèria. Preguntada sobre com pensen assolir els propòsits establerts en la Llei del Canvi Climàtic de 2017 Jordà ha admès que "hi ha coses que no s'han fet gens bé", i que en qüestions com les energies renovables, "anem amb retard".

"33 diputats, serà complicat"

Jordà ha seguit la línia de la resta dels membres d'ERC i ha afirmat que la primera opció seria pactar amb Junts els comptes que "tots ens vam fer nostres" mentre eren al Govern. Amb tot, no s'ha mostrat gaire convençuda que això es pugui dur a terme, i ha dit que sigui com sigui el que ella voldria és "aprovar els pressupostos, tant de bo", i també ha admès que amb només el suport de "33 diputats, serà complicat". Així, creu que "la lògica seria aprovar-ho amb els companys de Junts", encara que no ha tancat la porta a alternatives. "Òbviament, s'han de treballar amb la CUP i amb En Comú Podem. A partir d'aquí, s'ha de poder parlar amb tothom", ha considerat.

"Energia sobirana"

Quant a la futura energètica pública catalana, la titular d'Acció Climàtica ha explicat que neix d'una "vocació" d'ajudar la pagesia i la ramaderia amb l'energia que produeixi, i que aquesta sigui "pel bé comú" i "sobirana". "Em dol que es parli d'aquella energètica que només generarà energia a quatre teuladetes" o per "la Generalitat", ha lamentat. Amb tot, quan Jordà ha estat preguntada sobre "el retard" a Catalunya en matèria d'energies renovables, ha admès que "a vegades, les polítiques han estat contradictòries" a l'hora de fer "equilibri" entre els interessos de diferents actors. En aquest sentit, destaquen la congelació d'impostos relacionats amb la crisi climàtica arran de la crisi de la covid i ara la d'Ucraïna. Tant és així, que Jordà ha admès que l'impost sobre les activitats econòmiques segons els nivells de contaminació ni tan sols han estat inclosos als comptes de l'exconseller Jaume Giró. Jordà ha reconegut que en aquest sentit no es pot perdre ni un minut més, però "en aquests moments les empreses ho estan passant molt malament, bàsicament per costos energètics".

Preguntada sobre les diferències entre Catalunya i altres indrets de l'Estat pel que fa a les renovables, Jordà ha argumentat que "l'Aragó és un territori diferent. Nosaltres tenim un país arrugat, difícil", on "hi ha coses que no s'han fet gens bé" a l'hora de desplegar-ho, perquè "venim d'una dècada d'aturada. Ni tan sols s'ha planificat", ha admès la consellera, i també ha criticat que els procediments per posar en marxa energies renovables es reformaran, perquè "la burocràcia és un drama. A tot arreu, a la Generalitat també".