El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha tornat a insistir a Junts per Catalunya perquè aprovi els pressupostos. Segons Aragonès: "Ningú entendria que Junts després d'abandonar el Govern abandoni la ciutadania. Seria molt poc comprensible que s'inhibís de donar suport al pressupost que ells mateixos han elaborat". El president també ha assegurat que espera que els seus antics socis aclareixin la seva posició en els pròxims dies. "Nosaltres no abandonem a la ciutadania, no desertem de les nostres responsabilitats, les exercim", ha sentenciat Aragonès. 

El passat dijous, Pere Aragonès ja va assenyalar com una prioritat saber quina seria la posició de Junts respecte als pressupostos de 2023. Ja en aquell moment, el president va afirmar que esperava que els seus antics socis no "abandonessin la ciutadania". En aquell moment també va apuntar que els comptes havien estat redactats per Jaume Giró, un dels consellers de Junts. 

Per la seva banda, la formació encapçalada per Laura Borràs i Jordi Turull ha deixat clar els darrers dies que el seu vot favorable no està garantit. El passat dimarts, Turull va explicar: "El conseller (Jaume) Giró va ser lleial al pacte de Govern. Per tant, va fer no els pressupostos que li hagués agradat al conseller o a Junts, va fer els pressupostos que donaven resposta als equilibris d'un govern de coalició. No són els nostres pressupostos, ni els de Giró".

Oriol Junqueres es postula per seguir liderant ERC

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha presentat la que serà la seva candidatura per seguir al capdavant del partit, una llista en la qual estaran noms com el president català i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, o la secretària general adjunta i portaveu, Marta Vilalta. Junqueras ha presentat la candidatura acompanyat pel seu equip amb la notable absència de Marta Rovira, secretaria general del partit, qui segueix a l'exili i forma part de la candidatura. El líder d'ERC continuarà fent tàndem amb Rovira, de qui sostenia una fotografia durant la presentació. 

marta vilalta, oriol junquras i pere aragonès en la presntancio candidatura

Marta Vilalta, Oriol Junqueras, sostenint una fotografia de Marta Rovira, i Pere Aragonès, foto: Miquel Vera / ACN

"Esquerra encara aquest congrés per afrontar de la millor manera possible aquesta nova etapa de la política catalana", ha assenyalat Junqueras, que ha subratllat que el seu objectiu com a líder republicà és "la construcció d'una república independent posada al servei de la prosperitat i la justícia per a tothom". També ha remarcat que el seu partit ha de governar "per a tothom" i "encarnar les legítimes aspiracions del 80% que vol posar fi a la repressió i decidir el futur de Catalunya votant".