El president de la Generalitat, Pere Aragonès, manté la pressió a Junts com a estratègia clau en el debat per a l'aprovació dels pressupostos de l'any vinent. Això no obstant, en l'entrevista que aquest dijous ha ofert a TV3 ha evitat de nou descartar obertament tant el suport del PSC als comptes com la possibilitat d'una pròrroga pressupostària.

Al llarg d'una hora d'entrevista amb la periodista Laura Rosel al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat, Aragonès ha tret ferro al fet que el seu executiu només compti amb 33 dels 135 diputats del Parlament; ha argumentat que ja estava en minoria abans de la marxa de Junts, i ha insistit en la pressió als exsocis que va posar en marxa aquest dimarts després de la primera reunió del nou executiu. "S'ha d'aclarir ràpidament si Junts està disposat a donar suport al seu pressupost, al que van fer ells, o no", ha explicat el president, que ha admès que ja s'ha posat en contacte amb els responsables dels grups parlamentaris, inclòs el socialista Salvador Illa.

PSC i pròrroga

No ha volgut parlar de cap escenari més enllà d'una aprovació del projecte amb els grups que fins ara han fet costat l'executiu -"un pressupost marca molt l'acció de Govern", ha argumentat- però tampoc no ha tancat la porta a un acord amb el PSC, com sí va fer el president d'ERC, Oriol Junqueras. Davant la insistència de les preguntes s'ha limitat a assegurar que amb el PSC voldria acords en altres matèries com en l'àmbit antirepressiu. 

Tampoc ha tancat la porta a una pròrroga pressupostària. "La meva prioritat és tenir pressupostos. Però, fins i tot en el cas que no hi hagi pressupostos, en una situació de pròrroga pressupostària, aquestes mesures es podrien implementar", ha assegurat, argumentant que els fons suplementaris que preveu els comptes de l'any vinent no es perdrien en cas que el projecte no prosperi al Parlament. De fet, ha tret ferro a aquest escenari recordant que els darrers anys hi ha hagut situacions de pròrroga pressupostària.

Sobre la crisi de Govern, s'ha espolsat del damunt responsabilitats sobre el trencament amb Junts; ha recordat que Junts per Catalunya va decidir abandonar el Govern a través d'una consulta, anunciada des del mes de maig, que no formaven part de l'acord de legislatura. "Jo sempre he mostrat la meva voluntat que continuessin formar part del Govern", ha assegurat.

Ha fet el possible per retenir Junts? "He fet propostes constantment perquè continuessin formant part", ha afirmat. Aragonès ha insistit que sempre va mostrar disponibilitat a parlar per arribar a un acord però ha reiterat que "mai supeditarà les institucions de Catalunya i el Govern a ens externs com és el Consell per la República".

El president ha assegurat que "el fet que Junts hagi abandonat el Govern no vol dir que s'abandoni el camí a la independència" i ha rebutjat tant les crítiques de Junts sobre la falta de legitimitat de Govern, com la comparació que la consellera Laura Vilagrà va fer d'aquesta formació amb Vox. "Evidentment que Junts no és Vox. Precisament per això hi ha determinats llenguatges com legitimitat o no, que ens els podem estalviar. No ajuda que hi hagi una oposició constructiva", ha advertit.

Aragonès ha destacat que un cop divendres va saber que Junts abandonava el Govern, en 48 hores va tancar un nou gabinet amb qui ell ha volgut; ha destacat que el mateix divendres a la tarda va començar a contactar amb els candidats i diumenge al migdia ja tenia el nou executiu. Pel que fa els independents que hi ha incorporat ha destacat l'experiència i la trajectòria política i acadèmica del nou conseller de Recerca i Universitats, Quim Nadal; i ha assegurat que el nou conseller Carles Campuzano "des de la JCN defensava la independència abans que ho fes Artur Mas". En qualsevol cas, de nou ha evitat etiquetar com a independentistes els nous consellers, tot i que ha subratllat que hauran de fer possible un referèndum acordat.