Pere Aragonès es va comprometre a aprovar l'empresa pública d'energia aquest 4 d'octubre i així s'ha fet avui en la reunió del Consell Executiu. Aragonès va fer aquesta promesa a Nova York, on va viatjar amb la consellera del ram, Teresa Jordà, en el marc de la Climate Week, assegurant que aquesta societat, que rep el nom de l'Energètica, serviria per avançar amb determinació cap a un model energètic més verd, democràtic i sobrià, assegurant que era una prioritat del Govern, idea en què avui ha insistit la seva portaveu, Patrícia Plaja, i alhora una eina imprescindible en la lluita de Catalunya contra el canvi climàtic. Ara, el Govern n'ha autoritzat la creació i n'ha aprovat els Estatuts. "La societat serà de capital, anònima i unipersonal, i esdevindrà el mitjà propi de la Generalitat per incidir i millorar el mercat energètic català", detalla l'Executiu en un comunicat. 

Ja fa gairebé un any, a finals d'octubre de 2021 i en el marc d'un acte per presentar el full de ruta per a la transició energètica de Catalunya, Aragonès i Jordà van posar sobre la taula la creació d'una empresa energètica pública, que avui ha començat el seu camí. Aquesta va ser una de les mesures estrelles presentades pel president i la consellera, que també van anunciar que en menys de 10 anys s'havia d'aconseguir l'objectiu que el 50% de la producció elèctrica de Catalunya fos mitjançant energies renovables. Ara, segons ha quedat detallat en el comunicat del Govern, l'Energètica "tindrà com a objecte social la realització de tota mena d’activitats, obres i serveis relacionats amb l’energia elèctrica procedent de fonts d’energia renovables". D'aquesta manera, els seus àmbits essencials d'actuació seran la generació d'energia procedent de fonts d'energia renovables, i la comercialització d’energia procedent d'aquestes mateixes, subministrant-la, com a mitjà propi, a l’Administració de la Generalitat.

El Govern en nomenarà el president 

Segons queda aclarit al document, serà el Govern qui nomeni el president del consell d'administració de la companyia i, a banda d'una junta d'accionistes i del seu consell d'administració, L'Energètica, comptarà amb un consell assessor. Aquest estarà format per "persones amb coneixement i experiència contrastats en matèria d'energia, que tindrà com a funció l’elaboració d’informes a petició del consell d’administració i l’elevació de propostes de mesures i accions que puguin contribuir a l’assoliment dels objectius de la societat". Per altra banda, l’empresa quedarà adscrita al departament competent en matèria d’energia, que actualment és el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, dirigit per Teresa Jordà. 

Una exigència de la CUP 

Aquesta Energètica era una de les grans reclames que ha anat fent la CUP al Govern de Pere Aragonès durant aquesta legislatura, especialment en els primers compassos. Tan sols una setmana després que el republicà fos investit com a president de la Generalitat, els cupaires li van exigir que comencés a treballar en una nova empresa energètica pública per avançar "en clau social i nacional". Aragonès va recollir el guant i el Govern ha anat treballant en l'Energètica, tot i que des de Nova York el president va negar que aquesta aposta fos per "acontentar" cap formació, sinó perquè és una mesura "bona per a la ciutadania i necessària pel país". 

Ara, destaquen des del Govern, l'Energètica serà clau per accelerar la transició energètica del país, amb l'objectiu principal de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle en un 55% l’any 2030 i arribar a la neutralitat d’emissions de carboni l’any 2050. "El propòsit és avançar cap a un nou model energètic distribuït, democràtic, amb cohesió territorial i participat per la ciutadania".