El temporal Gloria ha arribat al Parlament de Catalunya. Els treballadors i diputats que aquest matí arribaven a la cambra catalana ho feien amb dificultat extrema. Poc després de quarts d'onze del matí, els grups parlamentaris han convingut ajornar el ple que havia de començar a les 15h d'aquesta tarda fins demà. Només Ciutadans s'hi ha pronunciat en contra. 

La decisió l'ha acordat la Mesa a petició de diverses formacions. La sessió arrencarà finalment aquest dimecres a les 9 del matí i s'habilita divendres per poder seguir i acabar amb l'ordre del dia previst. L'argument que s'especifica a la notificació oficial és "a causa de les circumstàncies meteorològiques i la seva afectació sobre el territori". 

Un ple agitat

El d'aquesta setmana és el primer ple ordinari des de la inhabilitació del president de la Generalitat ordenada per la Junta Electoral a principis de gener. I es preveu altament agitat. Serà la primera vegada que Quim Torra haurà d'exercir el seu dret a vot. Un fet davant del qual Ciutadans i el Partit Popular ja tenen preparat l'armament per carregar contra el mateix Torra i contra el president de la cambra, Roger Torrent, i la resta de membres de la Mesa. 

La setmana passada, tots els grups menys Cs i PP van avalar l'informe dels lletrats segons el qual "la Junta Electoral no és competent per acordar la destitució del diputat Torra" i "la condició de diputat no és necessària per mantenir la de president de la Generalitat". Les tres forces independentistes —JxCat, ERC i la CUP— van veure reforçada la seva posició gràcies al suport de comuns i PSC, que consideren estèril la resolució de la JEC fins que no hi hagi un pronunciament ferm i definitiu del Tribunal Suprem sobre el fons de la qüestió. És a dir, sobre si la sentència del TSJC —el tribunal que va jutjar el president de la Generalitat i condemnar-lo a un any i mig d'inhabilitació— és adequada o no. 

Cs i PP, però, segueixen amb la seva croada i afirmen que Torra és ja expresident i exdiputat, i que com a tal no pot exercir el seu dret a vot com a parlamentari. En aquest sentit, amenacen que posaran querelles si la Mesa del Parlament, amb Torrent al capdavant, no li impedeix que pugui prémer el botó per votar. De fet, ja la setmana passada els van advertir, a través d'un escrit oficial, de les possibles conseqüències penals si no expulsaven Torra del seu escó.

El primer pas el va fer fa pocs dies Cs, amb la presentació d'una denúncia per incompliment de sentència contra els integrants de la Mesa a la Junta Electoral. "Farem servir totes les eines al nostre abast perquè Torra deixi d'aferrar-se a un càrrec que no li correspon", ha avisat fa unes hores Lorena Roldán. En nom del PP català, el seu secretari general ha explicat que "si per qualsevol circumstància el senyor Torra participa a la votació, el senyor Torrent i els restants membres de la Mesa que així ho avalin estarien incorrent en diversos delictes".

Entre els delictes que els dos partits de la dreta entenen que poden atribuir-se als afectats hi ha els de prevaricació i desobediència en el cas del president del Parlament i els membres de la Mesa i el d'usurpació de funcions per a Torra.