Cs ha presentat aquest dimarts una denúncia davant de la Junta Electoral Provincial (JEP) de Barcelona contra el president del Parlament, Roger Torrent, i els membres de la Mesa de JxCat, ERC i PSC-Units davant de l'"incompliment" de la resolució de la Junta Electoral que inhabilita el president de la Generalitat, Quim Torra, per la via de retirar-li l'acta de diputat.

En la denúncia, a què ha tingut accés Europa Press, es demana "l'inici del pertinent procediment sancionador" contra Torrent; el vicepresident primer de la Mesa, Josep Costa (JxCat); el secretari primer, Eusebi Campdepadrós (JxCat); el secretari segon, David Pérez (PSC); la secretària tercera, Rut Ribas (ERC), i el secretari general del Parlament, Xavier Muro.

El partit taronja ha pres aquesta decisió en una reunió urgent de la direcció del seu grup parlamentari després que la Mesa del Parlament hagi rebutjat aquest mateix dimarts retirar l'acta de diputat a Torra donant-se suport en un informe dels lletrats que considera que la JEC no és competent per decidir sobre la inhabilitació d'un diputat quan la legislatura ja està en curs.

Cs sosté que "no és cert ni jurídicament correcte que el Reglament del Parlament ni si més no prevegi la incidència que la competència de l'Administració Electoral i/o els Tribunals de Justícia pot tenir sobre la composició de la Cambra en un moment determinat", i argumenta que a l'article 26 s'especifica que, quan es procedeix a llegir la relació de diputats electes, s'ha d'indicar aquells afectats per recursos electorals.

"Quina podria ser la següent aberració jurídica que les autoritats aquí denunciades cometessin? Permetre la usurpació de persones condemnades per delictes greus, fins i tot, amb condemnes penals fermes? Permetre la usurpació per persones que ostentin responsabilitats públiques incompatibles per la condició d'electe com ser titular de la Fiscalia General de l'Estat, del Tribunal Constitucional, del Suprem o "compatibilitzar" la condició de diputat del Parlament i la de diputat en el Congrés?", qüestionen.

La formació considera que la Mesa ha incomplert la resolució de la JEP, que divendres va declarar vacant l'escó de Torra, malgrat que els lletrats han informat en la reunió de l'òrgan rector de la Cambra que aquesta Junta no havia remès comunicació oficial sobre la resolució.

Per a Cs, la decisió de la Mesa suposa un "greu incompliment de la legislació electoral que, en última instància, afecta principis i valors substancials de l'ordre constitucional, i, a més, una vulneració dels drets fonamentals de les candidatures diferents a la de JxCat, incompliment que posa en relleu una voluntat contumaç de contravenir la legalitat."

Ultimàtum de 24h

Així, demana que la JEP requereixi a Torrent i a Muro deixar sense efecte les decisions de la Mesa, es compleixin les resolucions de la Junta Electoral Central (JEC) i la JEP que inhabiliten a Torra, i que ambdós "comuniquin i acreditin a la JEP de Barcelona en el termini improrrogable de 24 hores els actes i resolucions parlamentàries que han donat compliment i efectivitat a les esmentades resolucions i a la concurrència de la causa d'inelegibilitat automàtica" de Torra.

En el text de la denúncia, Cs també alerta que la decisió de la Mesa "defuig l'eficàcia i les conseqüències de la condemna d'inhabilitació imposada al senyor Torra i Pla en la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per la comissió d'un delicte de desobediència greu".