El Parlament ha ratificat aquest dimarts mantenir l'escó al president Quim Torra, tot i l'ordre de la Junta Electoral, i ha acordat presentar un recurs davant el Tribunal Suprem per blindar-lo. Així ho ha decidit la Mesa aquest dimarts en una sessió maratoniana i per àmplia majoria, ja que els grups independentistes han rebut l'aval del PSC i dels comuns, malgrat que aquest últim grup no té dret a vot en aquest òrgan.

La ratificació de Torra ha arribat per dues vies. D'una banda, desestimant les peticions de Cs i PP que demanaven, respectivament, treure-li ja la condició de diputat i convocar una ronda de contactes per escollir nou president i, de l'altra, votant a favor de presentar un recurs contra la JEC davant el Suprem.

L'òrgan rector de la cambra ha fet aquest pas després de rebre un informe dels lletrats de la cambra que avala que Torra conservi l'escó i la presidència, ja que consideren que "la Junta Electoral no és competent per acordar-ne la destitució" i que "la condició de diputat no és necessària per mantenir la de president de la Generalitat". 

El passat divendres el Tribunal Suprem va rebutjar les mesures cautelaríssimes demanades per Torra contra la decisió de la JEC que ordenava a la cambra catalana retirar-li l'escó emparant-se en la condemna d'inhabilitació del TSJC, malgrat no haver-hi sentència ferma. Ho va fer a petició de PP, Vox i Cs, que hi havien presentat un recurs. Després d'aquest veredicte de l'alt tribunal, la Junta Electoral de Barcelona va ordenar treure-li l'escó i que corregués la llista. 

El PSC demana prudència

Fonts socialistes han defensat aquesta decisió en considerar que per prendre una decisió tant "transcendent" com la retirar l'acta de diputat al president de la Generalitat cal "prudència" i han assegurat que, fins que el Suprem no resolgui sobre les mesures cautelars, no es pot procedir. Cal recordar que el Suprem només va resoldre sobre les cautel·laríssimes –la via d'urgència–, però no sobre les cautelars, que té fins fins al dia 20 de termini per resoldre. "No ve de cinc dies", han afegit les mateixes fonts, que han qualificat l'informe de "demolidor" i "contundent". 

La posició del PSC, però, no ha agradat a Cs ni al PP. El diputat popular Santi Rodríguez ho ha atribuït a què els socialistes "estan lligats de mans i peus" a l'acord amb ERC i que "no poden fer res més que seguir la tònica dels partits independentistes". "El propi govern d'Espanya està en mans d'ERC", ha alertat en aquest sentit en una roda de premsa en la que també ha defensat que Torra ja no és diputat i que, per tant ha perdut la condició de president.

Per la seva banda, Ciutadans ha decidit reunir la cúpula per veure quins són els propers passos a seguir. Fonts del partit han indicat que veuen indicis de "prevaricació" i "desobediència" a la Mesa i no descarten accions legals.