Cop de porta dels lletrats del Parlament a l'intent de la Junta Electoral Central d'apartar el president de la Generalitat del seu càrrec com a màxima autoritat de Catalunya i del seu escó. En un informe que presentaran a la Mesa aquest matí, que avança El Periódico i al qual ha tingut accés íntegre ElNacional.cat, deixen clar que  "la Junta Electoral no és competent per acordar la destitució del diputat al Parlament Joaquim Torra i Pla" i afegeix que "la condició de diputat no és necessària per mantenir la de president de la Generalitat". 

Al llarg de les 45 pàgines que ocupa el document –que signen Joan Ridao i Antoni Bayona– els serveis jurídics de la cambra contraresten un per un tots els criteris que exposa la JEC per justificar que cal expulsar Torra del Parlament. En un dels apartats del seu argumentari, els lletrats posen de manifest que la decisió de l'àrbitre electoral no ha estat en cap cas motivada per la petició d'un tribunal, sinó que la sol·licitud neix de Ciutadans, el PP i VOX. L'escrit no deixa cap escletxa per al discurs d'aquestes tres formacions, que des del 3 de gener qualifiquen Torra d'expresident i exdiputat. És més, adverteix que "l’acord de la JEC pot lesionar els drets fonamentals del diputat Joaquim Torra".  

S'hi esmenen els dos postulats esgrimits fins ara per aquests partits, que ja han amenaçat de portar els presidents del Parlament i de la Generalitat, Roger Torrent i Quim Torra, novament davant la justícia pels delictes de prevaricació i usurpació de funcions. En relació amb la conservació de l'acta de diputat, l'informe fa referència al Reglament de la cambra, que en el seu article 24 delimita els supòsits pels quals un parlamentari perd l'acta –defunció, finiment de la legislatura o sentència ferma. Conclou que no es dona cap d'aquests casos i que per tant, la JEC no té autoritat per declarar vacant l'escó del president.

Pel que fa a l'altre front que va obrir la JEC amb la seva resolució, en la qual deixava en mans del Parlament la decisió final sobre si cal destituir Torra del càrrec de president, els lletrats no deixen marge a les interpretacions. Afirmen que "hi ha prou elements per considerar que la destitució eventual de diputat per causa d'incompatibilitat no afectaria la continuïtat en el càrrec de president de la Generalitat". Afegeixen, en aquest sentit, que només "una sentència ferma" –que encara està pendent d'un recurs al Tribunal Suprem– pot inhabilitar el president. 

L'equip jurídic del Parlament aprofita per posar la JEC al seu lloc i recordar que el seu àmbit d'actuació es limita als processos electorals. És a dir, que només té capacitat per arbitrar en el termini que va des de l'obertura del procés electoral fins que s'acaba. Això, segons els lletrats, implica que "no és possible una declaració d'inelegibilitat sobrevinguda".