L’entrada d’agents de la Guàrdia Civil a l’ajuntament de la Seu d’Urgell i a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Urgell ha coincidit en el temps amb les declaracions ja previstes de dos agents del mateix cos policial en el judici contra el procés sobiranista que té lloc al Tribunal Suprem, per parlar precisament de suposats escarnis a la capital de l'Alt Urgell, una coincidència d’aquelles que per més casuals que, indicidiariament, puguin semblar, també és de les que fan arrufar el nas.

És cert que l’entrada i posterior escorcoll ha estat efectuada por ordre del jutjat número 2 de la Seu dins d’una investigació per presumptes delictes contra l'administració pública i el frau de subvencions, però que hagi estat just el mateix dia i, pràcticament, a la mateixa hora que les declaracions ha convertit la capital de l’Alt Urgell en material doblement informatiu amb la Guàrdia Civil com a protagonista. Una sincronització, si més no, curiosa.

Així, mentre els guàrdies civils s’asseguraven que a l’ajuntament i al consell comarcal ningú no toqués res -n’han fet fora tots els treballadors excepte un parell de responsables- a l’espera de l’arribada de l’alcalde per iniciar l’escorcoll, a 600 quilòmetres de distància, dos agents del mateix cos declaraven al Tribunal Suprem.

I no es tractava d’una declaració qualsevol, ja que els dos testimonis, amb TIP S24635E i C34336U havien d’explicar, a petició de la fiscalia, els suposats escarnis que haurien patit a la capital de l’Alt Urgell als voltants de l’1 d’octubre, quan van ser destinats expressament a la població per mirar d’impedir la celebració del referèndum.

És a dir, que mentre uns agents del cos havien pres possessió de l’ajuntament, companys seus declaraven sobre el suposat tracte que els haurien ofert els veïns de la localitat, tot assegurant que els dies posteriors al referèndum i a les violentes càrregues policials hi va haver concentracions amb gairebé “un miler de persones organitzades”, on s’hauria cridat “fora les forces d’ocupació”. El TIP S24635E ha assegurat que hi havia “cartells” convocant a una mobilització que han definit com a escarni, mentre que el TIP C34336U ha assegurat que se’ls va insultar en una protesta “que no només estava organitzada sinó orquestrada”. “Em consta que els meus companys ho van passar molt malament", ha afegit... mentre alguns companys esperaven a l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, per procedir a l’escorcoll de l’ajuntament.

Pack lleidatà amb Borrell inclòs

També han passat pel Tribunal Suprem altres agents destinats a Lleida ciutat, on han reflectit també suposats casos d’assetjament els dies posteriors al referèndum. Per acabar-ho d’adobar, un altre protagonista de l’actualitat informativa ha estat el també lleidatà Josep Borrell, el ministre d’Exteriors, que ha perdut els papers en una entrevista a la cadena alemanya DW News, quan el periodista li ha preguntat perquè a Espanya no es debat una reforma constitucional que permeti l'autodeterminació de Catalunya.

Lleida en generqal i la Seu d'Urgell en particular, en sincronía amb la Guàrdia Civil.