Guàrdies civils que van estar allotjats a la Seu d'Urgell han relatat que durant els dies que van estar a Catalunya van tenir concentracions davant l'hotel Nice.

Tot i que els policies relaten tot tipus d'insults i crits, també admeten que en cap moment hi va haver cap intent d'agressió. També destaquen tots el "bany de masses" que es van fer els bombers que també van participar en el que els guàrdies civils qualifiquen d'"escarnis". Enumeren els insults o crits de sempre: "Fills de puta, assassins, fora les forces d'ocupació. Tant en castellà com en català". I avui han incorporat una nova forma de violència en els seus relats: les cassolades. Tots han destacat que els manifestants refermaven les seves manifestacions amb cassolades.

A preguntes de Jordi Pina, també han admès que entre el 16 de setembre i l'1 d'octubre no hi va haver cap manifestació. Just els dies previs al referèndum i l'actuació policial. Les manifestacions van ser posteriors, després de les càrregues.

No entenc l'odi d'aquella gent

Els testimonis quantifiquen en 150 persones i un camió de bombers la manifestació de davant l'hotel. Però el primer policia que ha declarat ha dit que n'eren mil. Al marge d'això, el relat dels policies és calcat, destaquen tots els crits, les cassolades i que tot estava organitzat: "No només estava organitzat sinó estructurat i orquestrat".

També han explicat que van llançar gots i "alguna ampolla de plàstic" i que arran de les concentracions els van traslladar al Parador Nacional.

A Girona els bombers van participar amb més força en els escarnis, segons un dels guàrdies civils que ha declarat avui. "Era habitual que passessin cotxes particulars i escridassessin sobretot després dia 1", ha explicat el testimoni.

La mossa Alexandra Peralta

Un whatsapp convocant a una concentració per cantar havaneres davant la caserna de la Guàrdia Civil ha portat fins al Tribunal Suprem la mossa Alexandra Peralta. El fiscal al final ha desistit de preguntar perquè les preguntes que feia eren impertinents i ho ha deixat córrer. I la mossa només ha dit que no recordava el missatge. 

Peralta ha comparegut com a testimoni no policial i, per tant, se l'ha citada amb nom i DNI visible i durant la compareixença ha ratificat que se l'anomenés tal com se l'ha citada, pel nom i no pel TIP.

Amenaces i Facebook

Entre els testimonis, també han comparegut tres guàrdies civils, que han relatat que els van assenyalar amb fotos a Facebook i que els van gravar pel carrer quan passejaven l'endemà de l'1 d'octubre a Lleida. Han explicat com un home amb una furgoneta els va insultar. Els tres agents van intervenir en el punt de votació d'Artesa.