Persecució. Societat Civil Catalana (SCC) ha demanat al Tribunal Suprem que investigui el president a l’exili Carles Puigdemont pels delictes de malversació de fons públics i blanqueig de capitals en la investigació de Tsunami Democràtic, segons ha informat l’entitat espanyolista aquest dimecres. La sala penal del Tribunal Suprem va acceptar investigar Puigdemont pel delicte de terrorisme, en considerar-lo líder de  les mobilitzacions massives contra la sentència del Procés el 2019. Ara, SCC hi afegeix els delictes de malversació amb enriquiment personal i de blanqueig de capitals, dels quals recorda, que s’han exclòs de la llei d’amnistia, aprovada pel govern del PSOE amb Junts i ERC, que es tramita i que ara està al Senat.

L’entitat SCC es va personar com a acusació popular a la causa de Tsunami quan el magistrat de l’Audiència Nacional, Manuel García-Castellón, va imputar el president Puigdemont del delicte de terrorisme, juntament amb 11 persones més, com la secretària general d’ERC, Marta Rovira, el 6 de novembre passat. I  ara s’ha personat a la causa oberta pel Suprem contra el president Puigdemont i el diputat d’ERC Ruben Wagensberg per l’aforament de tots dos. La magistrada instructora Susana Polo per ara no els ha citat a declarar. Ni ha demanat el suplicatori al Parlament europeu per interrogar Puigdemont.

Cobrar amb criptomonedes

En el comunicat, Societat Civil Catalana  indica que ha tingut coneixement  de fets cabdals i que sol·licita al Tribunal Suprem que investigui “amb la màxima urgència donat el seu potencial delictiu” sobre el pagament en criptomonedes que Puigdemont "hauria rebut en el seu compte personal de Ethereum, a través del protocol conegut com a Tornado Cas, el desembre de 2021".
Hi afegeix, que en cas de demostrar-se el desviament de diners públics per a finançar Tsunami Democràtic, seria un acte d'apropiació de fons públics amb ànim de lucre personal. I dedueix, que aquests diners, s'haurien usat per a fins il·lícits. Per ara, el jutge García-Castellón, que va demanar informació d'un compte de l'investigat Jaume Cabaní per sospites sobre el cobrament de diners amb criptomonedesper  a Waterloo, no ha aclarit res.

Tampoc  ha trobat res, per ara, el jutge del cas Volhov, Joaquín Aguirre, que investiga el mateix  sobre Cabaní, a més una suposada ingerència russa al procés independentista català. Precisament, l'entitat espanyolista també recorda que està personada com acusació en el jutjat d'instrucció 1 de Barcelona per aclarir la trama russa que es vol relacionar amb Puigdemont.

El Suprem perdrà la competència per investigar Puigdemont?

Tot i aquesta persecució judicial, l'escenari pot canviar. Puigdemont va anunciar, la setmana passada, que es presenta com candidat per Junts a president de la Generalitat el 12-M i renuncia a liderar les eleccions europees al juny. Aquest canvi polític podria fer perdre la competència del Suprem  per investigar Puigdemont, que quan obtingui l'acta de diputat hauria de ser investigat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), tal com recull l'Estatut. En els casos d'aforats amb actuacions que passin a l'estranger sí que són competència de l'alt tribunal espanyol, tal com va fer amb l'1-O, per un pagament a l'estranger a una delegació del Govern. Una decisió criticada per totes les defenses i denunciada al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) per haver vulnerat el jutge predeterminat per la llei als líders polítics i socials.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!