La candidatura del president a l'exili, Carles Puigdemont, anirà més enllà de les sigles de Junts i portarà el cognom del president a la marca de la coalició electoral que aquest dimarts van rubricar amb set partits més a Perpinyà. El nom de la llista per a les eleccions del proper 12 de maig al Parlament serà 'Junts+ Puigdemont per Catalunya', una iniciativa que pren l'esperit de 'Trias per Barcelona', la marca amb la qual va concórrer l'exalcalde de Barcelona als comicis municipals del 28 de maig. En un comunicat, els juntaires sostenen que la voluntat és "oferir una candidatura que permeti afrontar aquesta nova etapa incorporant perfils i suports provinents de diferents sectors, amb l'objectiu de recuperar la força de la unitat i retornar als ciutadans la confiança en les institucions catalanes".

Tant a la conferència d'Elna, on Puigdemont va anunciar la seva candidatura a la presidència de la Generalitat, com a l'acte de Perpinyà del dimarts per presentar l'Acord del Vernet (l'entesa amb unes altres set formacions més enllà de Junts) ha predominat una escenografia on les sigles de Junts estan desaparegudes i el color és un blau fosc —"presidencial", diuen fonts de Junts— i no el turquesa dels juntaires. Amb aquesta estètica, l'objectiu és plasmar una "llista de país", meta que es va marcar el president a l'exili des de l'inici. De fet, a Elna, el també eurodiputat va defensar una candidatura unitària: "Crec que no m’equivoco si afirmo que la majoria de nosaltres compartim la idea que la millor proposta per correspondre a les esperances de la gent i poder batallar amb la màxima fortalesa en tots els fronts seria una candidatura unitària. [...] Des de l’experiència de Junts pel Sí, no hi ha hagut mai més cap altra proposta política tan engrescadora, tan mobilitzadora i tan poderosa com aquella. [...] Per això mai no he deixat de demanar unitat, a risc de quedar-me predicant en el desert, perquè quan més hem avançat ha estat justament quan més units hem anat".

De fet, pocs dies abans que Carles Puigdemont confirmés que encapçalarà la candidatura a les eleccions del 12 de maig, el secretari general de Junts, Jordi Turull, defensava la idea de traçar una llista que vagi més enllà de les fronteres de la seva formació. Encara a Elna, Puigdemont va manifestar la seva intenció d'incorporar perfils independents: "Al planter de gent solvent que ha anat adquirint experiència aquests darrers anys s'hi han de continuar incorporant nous referents i nous valors que siguin capaços de retornar als nostres conciutadans la confiança que han de tenir en les institucions catalanes".

El procés de confecció de les llistes

Després de l'acord signat el dimarts amb Demòcrates, Moviment d'Esquerres, Estat Català, Acció per la República, Reagrupament, Joventut Republicana i Alternativa Verda, la marca 'Junts+ Puigdemont per Catalunya' s'haurà de registrar abans del dissabte 30 de març a les 14 hores, que és quan venç el termini per registrar les coalicions electorals que es vulguin presentar als comicis al Parlament. Entre el 3 i 8 d'abril, tant els partits com les coalicions que hi concorrin hauran de registrar davant les juntes electorals provincials les seves candidatures. Per la seva banda, el que ja està definit és que Carles Puigdemont liderarà la llista de 'Junts+ Puigdemont per Catalunya' a Barcelona, Salvador Vergés ho farà per Girona, Mònica Sales per Tarragona i Jeannine Abella per Lleida. El partit aprovarà i ratificarà les seves llistes en un consell nacional, màxim òrgan entre congressos, el dissabte 6 d'abril. La setmana que ve serà clau per definir qui integrarà els tiquets electorals de cadascuna de les demarcacions.

Rius sosté que només una victòria de Junts pot evitar un tripartit

Al seu torn, el portaveu de Junts per Catalunya, Josep Rius, ha indicat que "només una victòria rotunda de Carles Puigdemont pot evitar un tripartit del PSC i Esquerra Republicana a la Generalitat". Aquesta reacció ha arribat després que l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, hagi perdut la qüestió de confiança, a la vegada que ha deixat entreveure que els republicans podrien entrar al govern municipal després de l'aprovació automàtica dels pressupostos. "Si ERC fa de crossa del PSC al consistori, també ho pot fer a la Generalitat", ha afegit Rius.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!