Nou cop policial contra l'independentisme. La Guàrdia Civil s'ha tornat a desplegar, aquest cop a Barcelona, Sant Quirze del Vallès, Sant Joan Despí, Vilafranca del Penedès, Cabrera de Mar, Igualada, Montcada i Reixac i Girona. Ho ha fet per ordre del jutge d'instrucció 1 de Barcelona. La Guàrdia Civil ha detingut 21 persones, entre elles, empresaris afins a CDC i ERC pròxims a l'expresident Carles Puigdemont, en una investigació per desviament de fons públics per costejar les despeses de Waterloo que ha destapat suposats contactes a Rússia per aconseguir suports al procés.

La majoria dels detinguts, que estan acusats de prevaricació, malversació, blanqueig de capitals i —en el cas dels vinculats amb Tsunami— altres delictes contra l'ordre públic, han quedat en llibertat després de prestar declaració davant la Guàrdia Civil, encara que els principals acusats passaran una segona nit al calabós.

Ara mateix la situació dels detinguts és la següent:

Josep Lluís Alay: director de l'oficina de Carles Puigdemont a Waterloo. Ha estat detingut aquest matí acusat de malversació. En llibertat amb càrrecs.

David Madí: mà dreta d'Artur Mas. Madí ha estat arrestat a casa seva, a Sant Quirze del Vallès. Detingut a la comissaria de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia.

Xavier Vendrell: exdirigent d'ERC. Va ser conseller de Governació durant el tripartit amb Pasqual Maragall. També va ocupar la secretaria d'organització d'ERC entre 1996 i 2006. Detingut a la comissaria de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia.

Oriol Soler: vinculat a ERC. Especialment, en l'àrea de comunicació. Soler ha estat arrestat en sortir a les 8 del matí del seu domicili d'Igualada per anar a treballar a Barcelona. Poc després, la seva dona, la periodista i excàrrec d'ERC Marina Llansana, ha sortit per portar el fill a escola i se l'ha trobat detingut. Una quinzena d'agents escorcollen el domicili familiar, mentre que uns altres estan fent el mateix a l'empresa de comunicació de Llansana. Detingut a la comissaria de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia.

Xavier Vinyals: president de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes i excònsol honorífic de Letònia. Va ser destituït el 2016 pel govern espanyol per ser independentista, i la seu de l'entitat esportiva també està sent escorcollada. Detingut a la comissaria de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia.

Jordi Mir: alcalde de Cabrera de Mar (PDeCAT). Queda en llibertat amb càrrecs. 

Enric Mir: regidor d'Urbanisme de Cabrera de Mar (ERC). Queda en llibertat amb càrrecs.

Ramon Vila: arquitecte municipal de Cabrera de Mar.  Queda en llibertat amb càrrecs.

Antonio Fuste i Roc Aguilera: socis de l'empresa Events, escorcollada, que organitza actes culturals i esportius, i que ja va ser escorcollada abans de l'1-O per si tenia paperetes i urnes. En llibertat amb càrrecs.

Josep González-Cambray: director general de Centres Públics d'Educació. En llibertat amb càrrecs.

Pilar Contreras: directora general de Centres Concertats i Centres Privats. En llibertat amb càrrecs.

Marta Molina: propera a ERC. Vinculada al Penedès i professora d'institut al Baix Llobregat. En llibertat amb càrrecs.

Jordi Sierra: interventor delegat del Departament de Presidència amb Carles Puigdemont. En llibertat amb càrrecs.

Josep Campmajor: empresari, activista i escriptor gironí. Antic col·laborador del Diari de Girona, ha estat president de l'Associació de Comerciants del Mercat del Lleó, és soci d'un negoci de restauració del Barri Vell de Girona, i membre actiu de Girona Vota. L'any 2009 va guanyar el premi Just Manuel Casero amb la novel·la curta Olor de Violetes. En llibertat amb càrrecs.

Lídia Domingo Ferrer: subdirectora general d'Avaluacions Mèdiques de la Generalitat. En llibertat amb càrrecs.

Jordi Sanglàs de Alba: Membre del Col·legi d'Economistes i del Consell Assessor de l'Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció (ACCID). En llibertat amb càrrecs.

Ruth Juncosa Ortubia: Apoderada de la mercantil Arcoiris Lighting Systems SL i de l'administradora solidària al costat l'investigat Roc Aguilera Vaques de Iniciatives Barcelona Sports Consulting, SL. En llibertat amb càrrecs.

L'origen

Al febrer, un nou informe de la Guàrdia Civil demanava que s'investiguessin 48 persones més en relació al procés sobiranista. L'escrit, un resum dels escorcolls que el cos de seguretat estatal va fer el maig del 2018, apuntava que entre el 2012 i el 2015 es van fer adjudicacions i es van concedir subvencions de manera irregular per valor d'un milió d'euros des de la Diputació de Barcelona.

Detinguts del Departament d'Ensenyament

La Guàrdia Civil ha detingut el director general de Centres Públics d'Educació, Josep González-Cambray, en el marc de l'operació Volhov, engegada aquest matí i que ha acabat amb 21 detinguts. L'arrest de González-Cambray ha portat la policia al Departament d'Educació.

La Guàrdia Civil buscava informació sobre una escola d'educació especial de Sant Joan Despí de la qual Xavier Vendrell, un altre dels detinguts, ex-alt càrrec d'ERC, és president del patronat. Segons la investigació, s'hauria demanat una ampliació del concert i dues línies més. 

L'operació al Departament d'Ensenyament s'ha tancat amb una altra detenció, la de Pilar Contreras, directora general de Centres Concertats i Privats.

Converses amb els russos

La Guàrdia Civil sosté que Rússia hauria ofert al president Carles Puigdemont el 2017 pagar tot el deute de Catalunya i disposar de 10.000 soldats, segons recull la interlocutòria del jutjat número 1 de Barcelona sobre l'operació duta a terme aquest matí contra persones vinculades al procés i a la qual ha tingut accés ElNacional.cat.

No només això. La interlocutòria del jutge, que es refereix a aquest oferiment en diferents moments, assegura textualment: "La tardor de 2017 Rússia hauria ofert suport a Carles Puigdemont si hagués declarat la independència, fins al punt d'haver traslladat a Catalunya 10.000 soldats. En cas d'haver acceptat, probablement els esdeveniments haurien estat tràgics i haurien desencadenat un conflicte armat a l'Estat amb un incert nombre de víctimes mortals".