Josep Lluís Alay, una de les persones detingudes per la Guàrdia Civil aquest dimecres en el marc de l'operació contra el Tsunami Democràtic, ja està en llibertat. En declaracions a RAC1 ha assegurat estar "molt tranquil". 

Segons el cap de l'oficina del president a l'exili, Carles Puigdemont, a Waterloo, el presumpte delicte al qual apunta la policia espanyola és el de malversació per "cobrar una factura per l'assessorament d'una conferència internacional", de nom Fórum Crans Montana. La factura és de 5.000 euros.

"Tot gira al voltant de la figura del president Carles Puigdemont, una de les persones més reconegudes en aquest fòrum. Estic acusat de malversació de fons, però estic molt tranquil. La nostra sensació és que es tracta d'una persecució a la causa independentista", ha assegurat.

Alay, el primer dels detinguts posats en llibertat, ha confirmat que l'han deixat anar, però amb càrrecs.

L'operatiu

Tot ha començat aquest matí quan la Guàrdia Civil ha detingut un grup d'empresaris per estar, presumptament, darrere de les accions de Tsunami Democràtic. A més del mateix Alay, entre els detinguts hi ha David Madí, Xavier Vendrell i Oriol Soler.

Segons informa el TSJC, es faran fins a 31 entrades i escorcolls en 8 partits judicials de tot Catalunya. Al marge dels delictes relacionats amb la corrupció, el tribunal apunta a un presumpte delicte de desordres públics, que seria el que faria relacionar tota l'operació amb Tsunami Democràtic. A diferència d'altres casos i macrooperacions policials contra el procés, però, aquest cop no s'imputa als fets el delicte de terrorisme, que és el que comportaria l'escalada del cas a l'Audiència Nacional.

Qui és Josep Lluís Alay?

Josep Lluís Alay és el director de l'oficina de Carles Puigdemont a Waterloo. Doctor en Història per la Universitat de Barcelona, doctor en Ciències per la KU Leuven de Lovaina (Flandes), doctor en Física per la Universitat de Barcelona i llicenciat en Filologia Semítica per la Universitat de Barcelona, ha publicat diversos llibres sobre la història i literatura del Tibet. Va estudiar tibetologia al Departament de Filosofia índia de la Universitat d'Hiroshima (Japó), on residí com a professor invitat.