Els detinguts del cas Volhov que han passat la nit a la caserna de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia han de declarar aquest matí. La policia té previst interrogar-los abans de traslladar-los al jutjat. Tot sembla indicar que la Guàrdia Civil esgotarà les 72 hores previstes de detenció i els mantingui detinguts una segona nit per traslladar-los demà a la Ciutat de la Justícia.

Els principals acusats que esperen torn a la caserna per declarar són David Madí, Xavier Vendrell i Oriol Soler. Al llarg del dia d'ahir i de la nit, van sortir en llibertat amb càrrecs bona part dels 21 detinguts que es van fer durant l'operació, que va acabar amb 31 escorcolls. 

El Jutge Joaquín Aguirre es basa en les converses telefòniques de Vendrell amb Víctor Tarradellas per imputar-los una complexa trama que ho barreja tot. Des de presumptes casos de corrupció urbanística a Cabrera de Mar i tràfic d'influències amb diferents conselleries de la Generalitat, fins a desviar fons per a finançar el procés independentista i organitzar accions de Tsunami Democràtic. Tot sota el paraigua de les suposades converses amb els russos i l'oferiment de Rússia de 10.000 soldats per consolidar la DUI.

Una amalgama d'acusacions i connexions estrambòtiques que sitúa a Madí, Vendrell i Soler com a homes de Carles Puigdemont per fer efectiva la independència de Catalunya.

Els detinguts, que han de declarar al llarg del matí, es poden negar a fer-ho fins no conèixer exactament l'abast de les acusacions, que fins ara han estat sota secret de sumari.

Marina Llansana ERC parella Oriol Soler Tsunami detencions 3 EFE

Escorcoll a casa Oriol Soler amb Marina Llansana - ACN

Fins ahir a darrera hora no es va destapar la peça secreta que surt del cas que fa un any i mig investiga el jutjat d'Instrucció 1 de Barcelona, sobre un pressumpte desviament de fons de la Diputació de Barcelona a la Plataforma Proseleccions Catalanes. 

Els acusats s'enfroten a delictes de prevaricació, malversació i blanqueig de capitals, i alguns d'ells, també, desordres públics. Aquest darrer és el que els vincularia amb Tsunami. 

Entre els detinguts que han quedat en llibertats amb càrrecs i que estan a l'espera de la citació del jutge hi ha Jordi Mir, alcalde de Cabrera de Mar (PDeCAT); Enric Mir, regidor d'urbanisme de Cabrera de Mar (ERC); Ramon Vila, arquitecte municipal de Cabrera de Mar; Antonio Fuste i Roc Aguilera, socis de l'empresa Events, escorcollada, que organitza actes culturals i esportius, i que ja va ser escorcollada abans de l'1-O per si tenia paperetes i urnes; Josep González-Cambray, director general de Centres Públics de la Conselleria d'Educació; Pilar Contreras, directora general de Centres Concertats i Centres Privats, també de la mateixa Conselleria d'Educació; Marta Molina, propera a ERC, vinculada al Penedès i professora d'institut al Baix Llobregat; Jordi Sierra, interventor delegat del Departament de Presidència amb Carles Puigdemont; i Josep Campmajor, empresari, activista i escriptor gironí. Campmajor es un antic col·laborador del Diari de Girona, ha estat president de l'Associació de Comerciants del Mercat del Lleó, és soci d'un negoci de restauració del Barri Vell de Girona, i membre actiu de Girona Vota. L'any 2009 va guanyar el premi Just Manuel Casero amb la novel·la curta "Olor de Violetes".