"Som a l'any 50 abans de Crist. Tota la Gàl·lia està ocupada pels romans...? Tota? No! Un llogaret poblat per irreductibles gals resisteix". El record de la frase mítica d'Astèrix i Obèlix et creua el cap de manera inevitable en mirar el mapa de la Comunitat de Madrid després de les eleccions del 4-M.

Només 2 localitats han aconseguit sobreviure a l'huracà Ayuso, El Atazar i Fuentidueña de Tajo. Dos petitíssims glops d'aire per un PSOE que ha naufragat obtenint els pitjors resultats de la seva història a Madrid. Els socialistes només han obtingut el 16,85% dels sufragis a la comunitat i han quedat relegats a tercera força només dos anys després de guanyar les eleccions. Hi ha una tercera taca vermella, la de Navarredonda y San Mamés. Allà, però, els socialistes no han guanyat, sinó que han empatat amb el PP, aconseguint 31 vots cada un.

Fuentidueña de Tajo

Fuentidueña de Tajo és el municipi més gran on Ángel Gabilondo ha aconseguit imposar-se. Es tracta d'una localitat de 2.136 habitants on els socialistes han aconseguit la victòria amb 410 vots. Tot i això, és complicat llegir el resultat com una victòria. El 2019 havien aconseguit el 54,24% dels vots, mentre que ara s'han hagut de conformar amb el 34,05% del total. Han perdut 255 vots respecte als darrers comicis, mentre que els populars en guanyen 188 i se situen en els 370 vots. 

Fuentidueña de Tajo vista esetena(wikipedia)

Fuentidueña de Tajo / esetena (Wikipedia)

Es tracta d'una localitat tradicionalment socialista: el PSOE només ha quedat segon en unes eleccions municipals, les de 2007. Ara mateix, de fet, el seu ajuntament té set regidors del PSOE, un del PP i un d'Alternativa Independiente Ciudadana FDT. 

Amb tot, en aquestes darreres autonòmiques, els socialistes, al costat de Ciutadans, són l'únic partit que perd vots. Els clars beneficiats de la davallada del PSOE són Más Madrid, amb 69 vots més, i Unidas Podemos, amb 35 més.  Tot i això, en les eleccions amb més participació de la història de la comunitat, cau la participació 4 punts i passa del 78,54% del 2019 al 74,45% d'enguany. Una caiguda notable que en realitat només suposa 15 vots menys.

El Atazar


El Atazar és un poble notablement més petit. De fet, només té 90 habitants. Allà el PSOE s'ha imposat per 22 vots, dos menys que el 2019. El PP, en canvi, en guanya 4; Más Madrid, 5; i Podemos, 3. Ciutadans, en canvi, en perd 11, mentre que Falange en guanya 1, igual que el Partido Libertario. 

El Atazar Balles2601 (wikipedia)

El Atazar / Balles2601 (Wikipedia)

A El Atazar, que també té un ajuntament socialista, han votat un total de 64 persones, el 72,73% del cens. Això suposa 10 punts menys de participació menys que el 2019. És a dir, ha votat una persona menys que en els passats comicis.

 

Imatge principal, mapa de les eleccions autonòmiques de 2021 per municipis / Comunitat de Madrid