Naufragi. Aquesta és, segurament, la paraula que millor defineix el resultat electoral d'Ángel Gabilondo i el PSOE a les eleccions a l'Assemblea de la Comunitat de Madrid. Els socialistes han recollit el pitjor resultat de la seva història a la capital espanyola amb 16,9% dels vots i només 24 escons perdent quasi 300.000 vots pel camí i cedint la segona posició, i el lideratge de l'oposició, a la cambra madrilenya a Más Madrid.

Tot plegat, també té repercussions a la Moncloa, ja que el pla de Sánchez per aconseguir Madrid no ha funcionat i encara la desescalada de la Covid amb una gran oposició a la capital, on les mesures han estat completament oposades a les que ha aconsellat el govern espanyol.

Visiblement afectat, Gabilondo ha comparegut a la seu de Ferraz admetent la derrota i assegurant que se sent "trist" per no haver aconseguit transmetre el projecte del PSOE als ciutadans de la capital. En aquesta mateixa línia, també ha assumit que "és evident" que els resultats no han estat bons, a la vegada que no els esperaven des del partit socialista.

"Hem fet propostes assossegades, però òbviament no ho hem aconseguit. Ho lamento, m'hauria agradat aconseguir-ho, sincerament. Analitzarem el que ha succeït, pero els resultats no són bons", ha reconegut Gabilondo durant la seva intervenció.

El candidat socialista també ha volgut felicitar la guanyadora de les eleccions, Isabel Díaz Ayuso, i li ha desitjat molts encerts de cara a afrontar el que queda de pandèmia de la Covid i en la sortida de la crisi i la recuperació econòmica i social de Madrid. 

Ábalos posa en dubte la continuïtat de Gabilondo

Qui ha comparegut immediatament després de Gabilondo ha estat el secretari d'organització del PSOE i ministre de Transports, José Luis Ábalos, que ha assegurat que els pròxims dos anys els socialistes miraran ide reconstruir l'organització a la Comunitat de Madrid per tornar a recuperar el vot perdut en aquests comicis, deixant entreveure que Gabilondo no tornarà a capitanejar el vaixell del PSOE a Madrid en unes eleccions.

A la vegada, Ábalos ha reconegut sense pal·liatius que els resultats de les eleccions "no són bons", i ho ha atribuït al fet que no han sabut atreure tot el seu electorat ni "escapar de la polarització". Això sí, ha defensat que no deixen de ser unes eleccions en una comunitat autònoma, tractant així de restar transcendència nacional.

D'aquesta manera, el PSOE assumeix públicament l'argument que ja fa dies que defensa el govern espanyol que no és correcte interpretar aquests comicis en clau nacional. Segons argumenten, la situació a Madrid no es dona en altres territoris, ni el pes del PP és el mateix en altres comunitats, de fet, no és ni la mateixa estratègia política del president del partit, Pablo Casado.

Imatge principal: Fotografia d'Ángel Gabilondo durant la roda de premsa per analitzar els resultats electorals del 4-M.