Després del desastre electoral en les eleccions de Catalunya, Ciutadans en suma un altre des que Inés Arrimades lidera el partit: la formació taronja ha desaparegut de l'Assemblea de Madrid. En total, ha perdut els 26 escons que va obtenir en els comicis del 2019. En el cas de la carrera a la presidència a la Generalitat de Catalunya, celebrades el 14 de febrer, la desfeta va ser encara pitjor. En aquella ocasió va recollir només sis diputats, trenta menys que les eleccions del 2017. 

Aquests resultats a Madrid confirmen el que ja preveien les enquestes electorals, que no donaven ni un sol vot a Cs. Aquests han anat a parar al PP que ha més que duplicat els seus escons. Per tant, l'estratègia de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, d'avançar les eleccions ha recollit els seus fruits. En la primera part de la legislatura, que es va iniciar el 2019, Ayusó va governar amb Cs, però va decidir avançar els comicis després que aquesta formació presentés una moció de censura juntament amb el PSOE al president del PP a Múrcia, Fernando López Miras. Sens dubte, aquests resultats han passat factura als d'Arrimadas.

L'aposta de la formació taronja per evitar la debacle va ser el fins llavors el seu portaveu en el Congrés dels Diputats, Edmundo Bal, que ha obtingut un 3,48% dels vots, mentre que en aquesta comunitat es requereix un 5% per tenir-ne representació. Aquest resultat queda molt lluny del suport del 12,15% del 2015, quan Cs va irrompre a l'Assemblea amb 17 diputats; així com de l'èxit del 2019, quan es va convertir en la tercera força d'aquesta cambra amb el 19,46% dels vots. 

Cs cañas dia reflexión CsLa tinent d'alcaldessa de Madrid, Begonya Villacís, Bal i Arrimadas brinden amb unes cerveses ahir, dia de la jornada de reflexió / Twitter Cs

Ayuso no agafa el telèfon a Bal

Ayuso ha assolit aquest resultat en les eleccions amb més participació de la història de Madrid, que ha arribat a prop del 70%. En aquest context, Bal ha trucat a la presidenta per felicitar-la, però, segons ell mateix ha explicat en roda de premsa, aquesta no li ha agafat el telèfon.

Segons Bal, aquest resultat és dolent, "no per a Cs, sinó per als espanyols", ja que ha valorat que el projecte dels taronges és l'únic de "centre", "unió", "concòrdia" i "convivència". Per això, ha manifestat que demà mateix seguiran treballant per defensar les seves propostes de cara les pròximes eleccions autonòmiques que s'hauran de celebrar el 2023. 

"El govern de Madrid serà pitjor sense nosaltres", ha remarcat el candidat, en una breu intervenció en la qual no ha acceptat preguntes. En aquesta no l'ha acompanyat Arrimadas.