La batalla oberta entre el PP Cs per Catalunya està ara més viva que mai. Després que ahir el president espanyol, Mariano Rajoy, s'enganxés amb el líder de Cs, Albert Rivera, per veure qui dona més de sí mateix per aturar el procés sobiranista, i després que avui s'hagin trepitjat en dues entrevistes a la mateixa hora i en dues cadenes diferents, ara és la vicepresidenta del govern estatal, Soraya Sáenz de Santamaría, ha demanat a la desesperada a la formació taronja que "treballem amb lleialtat" en el cas català.

Recordant que l'article 155 el van aplicar per primera vegada a l'Estat espanyol, i que "ho vam fer amb un consens important", Santamaría ha defensat que "qualsevol modificació en aquest article ha de néixer d'un consens molt ampli" i no només per ells com a govern, sinó també perquè, segons ha subratllat, "això és una exigència constitucional: basar-se en circumstàncies concretes, objectives i de present".

Precisament en aquest sentit, la vicepresidenta espanyola ha demanat a tots els grups, però "especialment als que hem anat junts en aquest tema", que treballem amb lleialtat perquè és un tema per tractar-lo amb moltíssima seriositat" perquè, segons ha presumit, "nosaltres hem subministrat en tota la gestió del 155 la màxima informació tant al PSOE com a Cs i ho continuarem fent".

Mentrestant, però, Cs s'allunya del PP. Rivera ha acusat aquest matí el president espanyol d'aigualir el 155 mitjançant les negociacions dels pressupostos amb el PNB i, precisament en aquest sentit, ha insistit en què retirarà el seu suport si el PP no aplica la norma suprema a Catalunya.

De fet, i com ha recordat Santamaría, "l'article 155 és un article que l'hem aplicat [...] amb un consens important i prèvies converses amb els grups perquè senzillament en una comunitat autònoma s'havien saltat completament la legalitat i el respecte a la Constitució i als drets del conjunt dels ciutadans a Catalunya", motiu pel qual ha subratllat que "és un tema molt seriós per a la institucionalitat del nostre país".