El líder de Ciutadans, Albert Rivera, aposta per mantenir la vigència de l'article 155 a Catalunya si el nou Govern no expressa explícitament l'acatament a la legalitat constitucional.

La proximitat per formar un nou executiu català, amb la previsible posada en marxa del pla D del president Puigdemont, acosta el final de l'aplicació del 155, segons el que havia promès el govern espanyol. Albert Rivera, que vol posar condicionants per retirar-lo, no ho veu pas així.

En una entrevista a El Programa de Ana Rosa, de Telecinco, el líder de Ciutadans ha exigit al nou executiu que "acati la Constitució", un gest que ha de ser "innegociable": "Si els membres del Govern parlen com a representants de la República, llavors s'ha de continuar aplicant el 155", ha dit Rivera, que ha exposat que una línia més dura d'intervenció hauria servit per evitar conflictes com el de l'escola d'El Palau (Sant Andreu de la Barca).

Diàleg condicionat

Aquest matí en una entrevista a Antena 3, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha llançat una proposta de diàleg per a Catalunya per obrir-se a conversar amb el nou executiu, la responsabilitat del qual recaurà en els partits de Puigdemont i Junqueras.

Precisament Rivera ha rebutjat la idea de parlar amb els independentistes, ja que pensa que la presa de decisions no pot recaure en qui aposta per la República Catalana. Per aquest motiu, el líder de Cs creu que Rajoy no pot obrir un diàleg si no hi ha una esmena total de la qüestió catalana com ha estat concebuda fins ara.

Rivera vs. Rajoy

Després del dur cara a cara d'ahir al Congrés, aquest matí s'ha afegit un nou capítol a la difícil relació entre PP i Cs, que han mostrat diferències sobre la manera com actuar a Catalunya. En aquest sentit, Rivera ha acusat Rajoy d'aigualir el 155 mitjançant les negociacions dels pressupostos amb els nacionalistes bascos.

Rivera, de fet, considera que Rajoy no està aplicant el 155 a Catalunya amb la duresa esperada, i per això s'ha reafirmat a retirar el suport al govern del PP sobre la qüestió catalana. "Deixo de donar suport al 155 si Rajoy no l'aplica", ha exposat el líder de Ciutadans, i ha donat a entendre que la suspensió de l'autonomia no ha estat la que s'esperava.