Duríssim cara a cara al Congrés entre Mariano Rajoy i Albert Rivera, on el president del govern espanyol ha qualificat el líder de Ciudadanos d'"aprovechategui" amb els esforços per aturar el procés independentista i li ha exigit "la mateixa lleialtat que el PSOE en un tema tan important". El dirigent de la formació taronja preguntava per què l'executiu central no havia recorregut contra els vots delegats de Carles Puigdemont i Toni Comín, "dos fugits" de la justícia. Rajoy s'ha encès i ha repetit en dues ocasions que no tenia "legitimitat" per fer-ho, segons alguns precedents jurídics.

"Aquest recurs no pot plantejar-lo el govern d'Espanya perquè hi ha jurisprudència que diu que hi ha manca de legitimitat", ha repetit el cap de l'executiu central, segons l'haurien informat els serveis jurídics de l'Estat. Això passa perquè serien els diputats els únics que podrien demanar l'empara, tal com han fet Partit Popular i Cs al Parlament. "No serà perquè no vulgui presentar el recurs número 26 i permetre així a vostè fer una pregunta", ha ironitzat sobre els 25 recursos relatius al procés que hauria aprovat el Consell de Ministres, i després de l'aplicació del 155.

El fet és que a les files de Cs fa dies que intenten denunciar la "laxitud" presumpta de Rajoy amb el procés. Per això, Rivera ha ignorat l'explicació del dirigent governamental i l'ha instat a recórrer contra els vots delegats. Ha dit que "dos fugits" no podien tenir "més privilegis" que altres diputats. "No pot mirar cap a una altra banda, i si ho fa, no tindrà el nostre suport", ha denunciat el líder de la formació taronja. Aquest ha tret una portada de diari on es deia que la fiscalia havia provat que el 9-N es va pagar amb diner públic i ha lamentat la "presa de pèl" del "cop d'Estat".

La qüestió és que fonts de l'executiu central fa dies afirmen que el PSOE seria "més lleial" que Cs amb la causa del procés, tal com explicava aquest diari fa setmanes i més recentment. De fet, aquest dimecres hi ha Consell de Ministres extraordinari a les 11 h per presentar el recurs i la petició de suspensió davant el Tribunal Constitucional de la reforma de la llei de Presidència, que permet la investidura a distància. "És absurd, no hi ha precedent enlloc del món. No es pot dependre de la voluntat d'una sola persona, espero que es torni a la normalitat i el sentit comú", ha tancat Rajoy a la sortida.