Jordi Sànchez, seguint la línia del seu partit, ha volgut manifestar el seu escepticisme respecte a la taula de diàleg amb el govern espanyol, fet que ja va quedar clar a l'acord de legislatura. Però aquesta, ha dit, és una percepció estesa dins el Govern de la Generalitat, també a Esquerra: "És una obvietat que ningú, tampoc el president, creu que d'aquesta taula de diàleg en sortirà la solució al conflicte". 

Amnistia i autodeterminació 

Un dels retrets més habituals que s'ha fet des d'ERC cap a Junts ha estat que amb les seves declaracions, donant per fracassada la mesa de negociació sense que aquesta s'hagi reunit, estan debilitant la part catalana de la taula. Sànchez ha assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio que això no és cert, apuntant que Oriol Junqueras i Marta Rovira defensaven el mateix punt de vista que el partit del president Puigdemont en el seu llibre Tornarem a vèncer (i com ho farem). 

Per això, el secretari de Junts ha demanat "maduresa" i no "buscar una rivalitat sobre qui és més pro diàleg". En aquest sentit, ha deixat clar que el marge de dos anys a la taula de diàleg, que alguns dirigents del partit han proposat trencar si no es veuen cap avenç en les reunions, va ser un acord entre ERC i la CUP, que a ells els va semblar bé. Amb tot, però, aquesta haurà d'incloure les dues grans demandes de l'independentisme: amnistia i autodeterminació. 

No demonitzar la unilateralitat 

A més, ha demanat la presència de Pedro Sánchez a la reunió, que està fixada per la setmana del 13 de setembre, sense data concreta, "si es vol comprometre a fons per trobar una sortida" al conflicte. En aquest sentit, ha advertit del "gran risc" que el PSOE vulgui utilitzar la taula de diàleg "per dividir l'independentisme i canviar el focus" i per "utilitzar-la només com una foto". "Hem de ser molt prudents", ha afegit. 

Aquesta mateixa setmana, Carme Forcadell va assegurar que aquest no era el moment de la unilateralitat, tot demanant deixar-la per a més endavant. Sobre aquesta qüestió, Sànchez ha demanat que "no es demonitzin" conceptes com aquest, ja que representa "una eina i un dret legítim" que han utilitzat també diversos moviments socials. "És un exercici democràtic i forma part del projecte d'aquest país", ha afegit.  Amb tot, però, ha reconegut que "ningú", tampoc el seu partit,  "està proposant exercir la unilateralitat en aquest moment". 

Acció unitària a Madrid 

Salvador Illa, líder del PSC, ja  ha temptat ERC amb un acord per als pressupostos. Sànchez ha assegurat que no és "partidari de no arribar a cap acord amb el PSC", però creu que no serà necessari, ja que els partits independentistes seran capaços d'arribar a un acord per aprovar-los sense necessitat del suport dels socialistes. En aquest sentit, creu que a l'acord entre CUP i Esquerra no hi havia  cap línia vermella sobre l'aeroport que pugui fer perillar l'entesa. 

Pel que fa als comptes espanyols, el secretari general de Junts ha demanat una acció unitària de l'independentisme a Madrid, reclamant "no regalar els vots a canvi de res": "Els vots independentistes només tenen sentit si són a canvi d'alguna cosa".

A la imatge principal, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez a la sortida de Lledoners. / Foto: Sergi Alcàzar.