L'acord amb el govern espanyol per l'ampliació de l'aeroport ha estat la gota que ha fet vessar el got per a la CUP. Avui, la seva cap de llista a les últimes eleccions al Parlament, Dolors Sabater, ha apuntat que s'hi "oposen rotundament" i ha avisat a Esquerra que amb polítiques com aquesta està "incomplint l'acord d'investidura" a banda de notar una "actitud de renuncia" per part dels republicans vers l'autodeterminació. 

En aquest sentit, ha apuntat que l'estabilitat durant la legislatura rau en mans del Govern, depenent de la seva capacitat de complir el que van signar, ja que no tenen cap "acord d'estabilitat". Per això, ha dit que "la línia vermella" del seu suport la marcarà Esquerra amb les seves propostes i de moment "no està complint". En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha volgut recordar a Pere Aragonès, que si és president és "gràcies als vots de la CUP". 

Suport als pressupostos 

Sobre el suport als pressupostos dels anticapitalistes, Sabater ha explicat que aquests encara no estan sobre la taula i no podran decidir la seva opinió sense saber el seu plantejament general. En aquest sentit, demana conèixer les propostes del Govern, ja que no poden decidir sense saber les "propostes econòmiques per rescatar aquest país de la pobresa i la precarietat". 

Pel quer fa a la presència del conseller Jaume Giró en la negociació, Sabater ha apuntat que per a ella son més important les propostes que qui les fa: "Estem parlant d'una aposta pel transport públic o pel sistema agrari i ramader? No ho sabem encara". Per això, ha apuntat que "l'únic apriorisme que tindrà la CUP és saber si aquests pressupostos reflectiran l'esperit de l'acord i la seva lletra petita". 

Taula de diàleg 

Respecte a la taula de diàleg, que s'ha de reunir a mitjans setembre, Sabater ha recordat que "no hi creiem, però el marge s'ha de donar", en referència als dos anys de confiança en les negociacions. Tot i aquest espai de temps, critiquen que des de Madrid tot el que s'estigui dient sigui "no a l'autodeterminació i no a l'amnistia".  Per això, els ha volgut deixar clar que "aquells que creuen que les nostres reivindicacions independentistes desapareixeran a canvi d'inversions en projectes que agreugen el canvi climàtic ho tenen clar".

La diputada de la CUP ha fet especial èmfasi en l'ampliació per l'aeroport, així com la candidatura dels Jocs Olímpics d'hivern i el rescat de 19 milions al Circuit de Catalunya. De fet, ha assegurat que aquests són exemples d'Esquerra incomplint l'acord d'investidura, i els ha recordat que els seus suports puntuals dependran de si aquest es manté o no. 

Respecte a l’ampliació de l’aeroport i pocs dies després que l'ONU hagi avisat del risc de l'emergència climàtica i els seus efectes ja irreversibles, la diputada ha recordat que per reduir les emissions, el primer pas és reduir la quantitat de vols: "Si tenen clar que volen lluitar contra el canvi climàtic no podem ampliar l'aeroport", ha sentenciat, mentre reclamava inversions en altres infraestructures com els trens de Rodalies. 

A la imatge principal, Dolors Sabater durant una intervenció al Parlament / EFE