L'expresidenta del Parlament Carme Forcadell ha valorat positivament la celebració d'una nova taula de diàleg i ha demanat deixar "la unilateralitat per a més endavant". "La situació és la mateixa que a l’octubre del 2017. Si fem el mateix, acabarem igual", ha advertit aquest dilluns en una entrevista a Catalunya Ràdio.

És una resposta clara a les declaracions que va fer ahir el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, quan va dir que no es pot renunciar a la via unilateral "per un tema de negociació". "Si vols anar fort a una taula de negociació, has de tenir la carta de la via unilateral", va explicar.

La carta unilateral i la carta del diàleg

Però la carta que vol jugar Forcadell és la del diàleg, ja que no veu tan clar que la unilateralitat pugui funcionar. Preguntada per si creu que l'actual Govern acabaria a la presó si tirés endavant la via unilateral, l'expresidenta del Parlament ha respost amb un "sí" rotund, ja que no ha canviat "res" durant els últims quatre anys. I per això ha apostat per la negociació amb l'executiu espanyol: "Ara tenim la carta del diàleg: juguem-la", ha dit.

Quedi clar que Forcadell no ha descartat la unilateralitat, sinó que cal guardar-la per a més endavant. I és que s'ha mostrat "escèptica amb el diàleg", tot i que té "curiositat per saber què proposa l'estat espanyol". "Provem-ho", ha afegit.

Repressió i amnistia

L'expresidenta del Parlament és "escèptica" amb la taula perquè "la repressió obstaculitza qualsevol diàleg, qualsevol solució al conflicte", en referència a la petició de la Fiscalia per processar per terrorisme els CDR de l'Operació Judes. Tot i això, Forcadell té clar que "les acusacions quedaran en res" i que demanaran "l'amnistia a la taula de diàleg".

"Davant la repressió, demanarem l'amnistia a la taula de diàleg", ha anunciat Forcadell. L'expresidenta del Parlament fa dos mesos que va rebre l'indult del govern espanyol, però "els indults no són una solució política". "Queda encara molta gent represaliada", motiu pel qual Forcadell creu que cal sol·licitar l'amnistia a les converses amb l'Estat.

Junqueras Puigdemont Forcadell, Bassa, Serret, Romeva, Comín, Valtònyc Waterloo Marc Puig

Carme Forcadell i Oriol Junqueras a Waterloo després de rebre l'indult / Marc Puig

Malgrat l'oposició explícita de Junts i la CUP, Forcadell ha refermat la seva aposta per la taula de diàleg. El president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, va fer el mateix ahir i va afegir que, si la negociació no té resultats, caldrà afrontar un nou referèndum amb "reconeixement de la comunitat internacional".

Forcadell també ha aprofitat l'entrevista a Catalunya Ràdio per criticar el masclisme a les presons catalanes. "Estan pensades per als homes", ha dit, alhora que ha demanat "canviar el sistema penitenciari". "No ha de ser un sistema punitiu, sinó de reinserció", ha conclòs.

 

Imatge principal: L'expresidenta del Parlament Carme Forcadell / Sergi Alcàzar