Un acostament als independentistes. El líder del PSC, Salvador Illa, s'ha ofert a pactar amb Esquerra Republicana un acord per als pressupostos del 2022. "Quan se'ns busca per resoldre els problemes de la ciutadania, se'ns troba", ha dit aquest dimarts a Catalunya Ràdio.

Illa s'ha passat la major part de l'entrevista fent ullets als partits independentistes, en especial a ERC: "Estic disposat a col·laborar amb la gent amb la qual no comparteixo projecte". Tot i això, ha criticat el Govern per treballar amb uns pressupostos "prepandèmia" i ha sentenciat que en calen uns de nous per a l'any vinent.

Pactes a Madrid

El líder del PSC ha evitat dir si aquest oferiment té un cost a Madrid pel que fa als pressupostos espanyols, però sí que ha animat els republicans a facilitar-ne l'aprovació per "responsabilitat". "Estic entossudit a sumar i a construir", ha indicat.

Quan falten pocs dies perquè es reprengui la taula de diàleg, Illa ha celebrat que existeixin converses entre Catalunya i l'estat espanyol. A més, s'ha mostrat disposat a parlar de tot: "No tinc inconvenients que es parli de l'amnistia i l'autodeterminació". Uns temes que, igualment, no creu que "serveixin o que siguin possibles, però es poden plantejar". 

L'ampliació de l'aeroport

Els debats que li agraden al líder del PSC són els "debats concrets", com el de l'ampliació del Prat. Ha expressat el seu acord absolut amb el projecte de l'aeroport i la seva voluntat de seguir dialogant sobre aquest tema, tot i evitar parlar sobre si la seva gestió ha de ser catalana o no. També ha recomanat que el diàleg no sigui només entre Catalunya i Espanya, sinó "entre els catalans". "Hem de trobar allò que ens uneixi com a catalans: l'autogovern, la senyera o el lideratge econòmic", ha explicat.

Després de tots aquests oferiments, Illa ha dit que no creu que s'hagi "apropat als independentistes", però que sí que veu necessari "afavorir les condicions de vida del país". "En aquests casos, el PSC hi serà", ha assenyalat. És per això que ha explicat quina és la forma en què vol fer oposició a l'executiu català: "No vull seguir una política que només porti la contrària, vull seguir una política d'oposició que millori el Govern".

salvador illa miquel iceta comité federal psoe 2019 europa press

Els líders del PSC, Salvador Illa i Miquel Iceta / Europa Press

Sobre el relleu a Miquel Iceta dins del PSC, Illa ha marcat el seu principal objectiu: "Fer del partit un partit de Govern". En aquest context, el líder dels socialistes no ha descartat pactar amb les forces independentistes aquest futur executiu català.

Finalment, ha lamentat la manca de comunicació que el Govern ha tingut amb el PSC pel que fa a l'aplicació del toc de queda: "Em vaig assabentar del canvi de criteri pels mitjans". Per una altra banda, com a exministre de Sanitat espanyol ha dit que "cal respectar les resolucions judicials", en referència al revés del TSJC a la Generalitat.

 

Imatge principal: El líder del PSC, Salvador Illa / ACN