Jordi Sánchez, Josep Rull i Jordi Turull estan estudiant presentar una querella per prevaricació contra el president de la Sala Segona penal del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, pel retard en resoldre els recursos contra la suspensió del tercer grau penitenciari i de l'article 100.2 acordat el juliol passat. Tots tres consideren que no hi ha arguments que justifiquin que el Suprem trigui tant a prendre una decisió sobre una qüestió que habitualment es resol en dues o tres setmanes.

L'advocat, Jordi Pina, ha explicat a RAC que és indignant que persones que estan privades de la seva llibertat hagin d'esperar quatre mesos a què l'Alt Tribunal resolgui una qüestió com l'aplicació del tercer grau. "És intolerable", ha afirmat Pina.

Retard inexplicable

El Tribunal Suprem espera resoldre la setmana que ve els recursos presentats pels presos polítics i tot apunta que tombarà el règim de semillibertat que se’ls va concedir el juliol passat i que se’ls va retirar deu dies després a petició de la Fiscalia. Pina no confia que el tribunal expliqui el perquè del retard i és per això que valorarien presentar la querella per prevaricació. Fins a tres escrits ha presentat el lletrat en aquests quatre mesos reclamant la resolució dels recursos.

El lletrat s'ha mostrat convençut que si Sànchez, Turull, Rull i la resta de condemnats pel judici al procés estiguessin ara gaudint d'algun règim de llibertat, de ben segur que el tribunal s'hagués apressat a pronunciar-se en contra. Ha posat com a exemple el cas de Carme Forcadell, quan el Tribunal Suprem amb prou feines va trigar tres setmanes a donar resposta a un recurs de la fiscalia i revocar el permís per sortir de la presó per treballar.

La presentació de la querella, ha admès el lletrat, té altres derivades, ja que implicaria la recusació de la sala segona i s'obriria un procés llarg. 

La retirada

Actualment, només Carme Forcadell i Dolors Bassa gaudeixen del tercer grau, ja que el jutge de vigilància penitenciari va decidir mantenir-lo a l’espera de la decisió del Suprem. Per contra, la jutge de la presó de Lledoners va suspendre el 28 de juliol el tercer grau i l’aplicació de l’article 100.2 a Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Raül Romeva. En retirar-los el 100.2,  els presos van deixar de sortir del centre penitenciari per anar a treballar o a fer tasques de voluntariat.