El Tribunal Suprem es pronunciarà la setmana que ve sobre el tercer grau dels condemnats en el judici al procés. L’Alt Tribunal té previst resoldre els recursos presentats pels presos polítics i tot apunta que tombarà  el règim de semillibertat que se’ls va concedir el juliol passat i que se’ls va retirar posteriorment deu dies després a petició de la Fiscalia.

La Sala Penal del Suprem, segons informa RAC1, està enllestint la redacció de les interlocutòries en resposta dels recursos presentats pels presos. Actualment, només Carme Forcadell i Dolors Bassa gaudeixen del tercer grau, ja que el jutge de vigilància penitenciari va decidir mantenir-lo a l’espera de la decisió del Suprem.

Suspensió

Per contra, la jutge de la presó de Lledoners va suspendre el 28 de juliol el tercer grau i l’aplicació de l’article 100.2 a Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Raül Romeva. En retirar-los el 100.2,  els presos van deixar de sortir del centre penitenciari per anar a treballar o a fer tasques de voluntariat.

Forcadell Bassa ERC

Carme Forcadell i Dolors Bassa, gaudeixen del tercer grau penitenciari / ERC

Els advocats van presentar immediatament recursos la retirada del tercer grau i el 100.2 davant del Suprem que, contràriament al que és habitual, s’ha erigit en l’òrgan que té l’última paraula sobre la situació penitenciaria dels presos. Una situació sense precedents. L’Alt Tribunal sosté que com a tribunal sentenciador és qui ha de decidir sobre el grau dels presos. Ho va fer el 23 de juliol, quan va determinar que el permís penitenciari de Carme Forcadell per sortir a treballar no estava justificat. Al parer del tribunal, els permisos arribaven massa d’hora i no tenien res a veure amb la reinserció.

El retard en la traducció dels recursos ha estat el motiu pel qual s’ha endarrerit la resolució dels recursos. Al setembre, l’alt tribunal només n’havia rebut dos escrits.

Denuncia

Precisament el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va denunciar la setmana passada que el Suprem, com a òrgan sentenciador, s’hagi autodeclarat competent per conèixer de qüestions penitenciàries i mecanismes de reinserció en detriment de les audiències provincials, que tenien una secció especialitzada en matèria penitenciària. Aquest fet, apunta al seu informe, expressa una certa manca de confiança cap als jutges de vigilància penitenciària, que són els òrgans especialitzats amb sensibilitat i formació específica, que valoren, des d’una òptica més objectiva, l’evolució de la persona privada de llibertat, perquè no estan contaminats pel biaix de fets i presencialitat del judici i imposició de pena.

Imatge principal, els presos tornen a Lledoners en suspendre's el tercer grau el juliol passat / Maria Contreras i Coll